Nagyítóval sem találni fiatal körzeti orvosokat

FORRÁS: Somogyi Hírlap

A legnagyobb gond a háziorvosok korfájával van, ami öt-tíz éven belül lesz igazán problémás.

Számos helyettesített praxis van Somogyban, s van jó pár olyan körzet is, ahová váltásban mennek orvosok helyettesíteni. Jelenleg tizennégy tartósan betöltetlen praxis van Somogyban. Több településen az a gond, hogy nincs állandó, megszokott orvosuk. Ezzel együtt a háziorvosoknak járó praxistámogatást jelentős segítségnek tartják a szakemberek is – írta a Somogyi Hírlap.

Sok a helyettesített praxis a megyében, s van jó pár olyan körzet is, ahová váltásban megy orvos helyettesíteni – mondta Dús István kiskorpádi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke. – Úgy vélem, hogy a legnagyobb gond a háziorvosok korfájával van, ami öt-tíz éven belül lesz igazán problémás. Nehéz lesz majd hirtelen fiatal orvosokat találni a megüresedett helyekre. A betegek szempontjából sem jó, hogy nincs állandó orvosuk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 2016-ban az egy háziorvosra és házi gyermekorvosra jutó lakosok száma 1565 volt Somogyban. Dús István szerint ez átlagos praxisszámnak mondható. Õ maga például vegyes körzetet lát el, vagyis a gyerekek is hozzá tartoznak. S mivel a csökölyi körzet is megürült és beolvadt az övébe, 2400 lakos tartozik hozzá jelenleg.

A kamara megyei elnöke szerint az orvoshiányt tekintve jellemzően a zsáktelepülések a legproblémásabbak. Ha egy szakember öt éve betöltetlen praxisra jelentkezett tavaly, húszmillió forint támogatást is elnyerhetett, mellyel viszonylag szabadon gazdálkodhat. Dús István hozzátette: ennek ellenére se kapott minden körzet orvost. Ugyanakkor egy ideje plusz 130 ezer forint havi támogatás jár a háziorvosi praxisoknak, mely mindenképpen jelentős segítség a szakember szerint.

A KSH 2016-ra vonatkozó, nemrégiben ismertetett adataiból az is kiderült, hogy az egy háziorvosra és házi gyermekorvosra jutó lakosok számát tekintve Somogy a nyolcadik a főváros és a megyék sorában. Baranyában egy háziorvosra és gyermekorvosra 1311 lakos jutott, Budapesten 1425, Tolnában pedig 1499. A legtöbb lakos – 1853 – Pest megyében jutott a szakemberekre.

Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-) Az oldalt azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése. Informatikus vagyok, főként (házi)orvosi rendelőkben és kisebb cégeknél végzek rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye), vagy távoli eléréses (Magyarország) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást. A rendelőkben már nem elég az általános hardveres/szoftveres ismeret, hanem az egészségügyi informatikai követelményekkel, orvosi szoftverekkel is tisztában kell lenni. Így van ez mostanában például az EESZT-vel, E-recepttel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.