Mindenkinek kényelmesebb az e-recept (ÁEEK)

0
A fenti kép bal oldalán a jelenleg használatos vény, jobb oldalán a jövő év végéig kötelezően kiadandó felírási igazolás.

A kórházfenntartó szerint a téves sajtóinformációkkal ellentétben az e-recept bevezetésével nem éri hátrány az időseket.

Az e-recept bevezetésével egyszerűbbé válik a felírt gyógyszerek kiváltása. Míg eddig kizárólag a papírrecept bemutatásával lehetett kiváltani a receptre felírt készítményeket, mostantól a receptkiváltás lehetőségei kibővülnek:

  • továbbra is lehet az eddig megszokott módon, papír alapú vénnyel
  • tárolóelemmel rendelkező e-Személyi igazolvánnyal papír nélkül (saját maga számára)
  • személyazonosság igazolásával és TAJ kártya felmutatásával papír nélkül (saját maga számára) – olvasható az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerdai közleményében

Mint írják: a szeptember 27-én, szerdán megjelent, téves sajtóinformációkkal ellentétben az e-recept bevezetésével nem éri hátrány az időseket, sőt, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszere a ma elérhető receptkiváltási lehetőségeket kényelmesebbé és biztonságosabbá is teszi.

Az e-recept 2017. november 1-jei bevezetését követően továbbra is lehetőség lesz a papíralapú gyógyszerkiváltásra. Minden orvos köteles 2018. december 31-ig a felírt e-receptekről papír felírási igazolást adni a betegének. Ez a papír az eddig is használt és mindenki számára jól ismert vény lesz, viszont tartalmaz egy e-recept vonalkódot, melyet beolvasva a gyógyszertárban azonnal lehívható az EESZT-ből az e-recept. A papír vényen található recepttartalom természetesen megegyezik az EESZT-ben tárolt e-recept adattartalommal. Ezzel a papír alapú vénnyel ugyanúgy kiválthatóak a rokonaink, ismerőseink számára felírt készítmények, mint ahogyan eddig is.

Bárki kiválthatja az orvos által számára felírt készítményeket a papír nélkül is. Ehhez csak személyazonosságát kell igazolnia, és a TAJ kártyáját kell bemutatnia, hogy a gyógyszerész a TAJ azonosítást követően lekérhesse az EESZT rendszeréből a hozzá tartozó e-receptek listáját. Aki már új tároló elemmel ellátott e-Személyi igazolvánnyal rendelkezik, TAJ kártya nélkül is azonosíthatja magát, hogy a személyéhez tartozó e-receptek adattartalma lekérdezhető legyen a patikában, mivel az igazolvány chipje tárolja a TAJ számot.

A hagyományos receptkiváltási móddal természetesen a 65 év felettiek is élhetnek, de ha úgy döntenek, hogy nincs szükségük a papíralapú felírási igazolásra, akkor a hagyományos személyi igazolványuk és TAJ kártyájuk bemutatásával tudják átvenni a számukra felírt gyógyszereket a patikában. Gyermekek számára írt recepteket a szülők a papír vénnyel (felírási igazolással) tudják kiváltani.

Abban az esetben, ha az orvos a beteg otthonában ír fel receptet, továbbra is megteheti ezt akár kézzel is, ahogyan internetkapcsolat hiányában is írhat a szokásos módon receptet. Ezeket csak a hagyományos módon tudja a beteg kiváltani: a papírrecept bemutatásával – olvasható az ÁEEK közleményében.

forrás: MTI, weborvos