Mindenkinek kényelmesebb az e-recept (ÁEEK)

A kórházfenntartó szerint a téves sajtóinformációkkal ellentétben az e-recept bevezetésével nem éri hátrány az időseket.

Az e-recept bevezetésével egyszerűbbé válik a felírt gyógyszerek kiváltása. Míg eddig kizárólag a papírrecept bemutatásával lehetett kiváltani a receptre felírt készítményeket, mostantól a receptkiváltás lehetőségei kibővülnek:

  • továbbra is lehet az eddig megszokott módon, papír alapú vénnyel
  • tárolóelemmel rendelkező e-Személyi igazolvánnyal papír nélkül (saját maga számára)
  • személyazonosság igazolásával és TAJ kártya felmutatásával papír nélkül (saját maga számára) – olvasható az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerdai közleményében

Mint írják: a szeptember 27-én, szerdán megjelent, téves sajtóinformációkkal ellentétben az e-recept bevezetésével nem éri hátrány az időseket, sőt, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszere a ma elérhető receptkiváltási lehetőségeket kényelmesebbé és biztonságosabbá is teszi.

Az e-recept 2017. november 1-jei bevezetését követően továbbra is lehetőség lesz a papíralapú gyógyszerkiváltásra. Minden orvos köteles 2018. december 31-ig a felírt e-receptekről papír felírási igazolást adni a betegének. Ez a papír az eddig is használt és mindenki számára jól ismert vény lesz, viszont tartalmaz egy e-recept vonalkódot, melyet beolvasva a gyógyszertárban azonnal lehívható az EESZT-ből az e-recept. A papír vényen található recepttartalom természetesen megegyezik az EESZT-ben tárolt e-recept adattartalommal. Ezzel a papír alapú vénnyel ugyanúgy kiválthatóak a rokonaink, ismerőseink számára felírt készítmények, mint ahogyan eddig is.

Bárki kiválthatja az orvos által számára felírt készítményeket a papír nélkül is. Ehhez csak személyazonosságát kell igazolnia, és a TAJ kártyáját kell bemutatnia, hogy a gyógyszerész a TAJ azonosítást követően lekérhesse az EESZT rendszeréből a hozzá tartozó e-receptek listáját. Aki már új tároló elemmel ellátott e-Személyi igazolvánnyal rendelkezik, TAJ kártya nélkül is azonosíthatja magát, hogy a személyéhez tartozó e-receptek adattartalma lekérdezhető legyen a patikában, mivel az igazolvány chipje tárolja a TAJ számot.

A hagyományos receptkiváltási móddal természetesen a 65 év felettiek is élhetnek, de ha úgy döntenek, hogy nincs szükségük a papíralapú felírási igazolásra, akkor a hagyományos személyi igazolványuk és TAJ kártyájuk bemutatásával tudják átvenni a számukra felírt gyógyszereket a patikában. Gyermekek számára írt recepteket a szülők a papír vénnyel (felírási igazolással) tudják kiváltani.

Abban az esetben, ha az orvos a beteg otthonában ír fel receptet, továbbra is megteheti ezt akár kézzel is, ahogyan internetkapcsolat hiányában is írhat a szokásos módon receptet. Ezeket csak a hagyományos módon tudja a beteg kiváltani: a papírrecept bemutatásával – olvasható az ÁEEK közleményében.

forrás: MTI, weborvos

Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-) Az oldalt azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése. Informatikus vagyok, főként (házi)orvosi rendelőkben és kisebb cégeknél végzek rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye), vagy távoli eléréses (Magyarország) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást. A rendelőkben már nem elég az általános hardveres/szoftveres ismeret, hanem az egészségügyi informatikai követelményekkel, orvosi szoftverekkel is tisztában kell lenni. Így van ez mostanában például az EESZT-vel, E-recepttel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.