Hajrájához érkezett „ Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat!

0
Hajrájához érkezett „ Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat!

Még három hétig tart a pályázat, így nem késő beszállni, május 10-ig bárki beküldheti történetét háziorvosáról!

„Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat kiírója/ az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága/ a páciensek, de az önkormányzatok, polgármesterei hivatalok, könyvtárak, idős otthonok, egyházkerületek, civil és szakmai egyesületek ajánlásait is várja!

A pályázat portálján www.evpraxisa.hu már olvasható hazai ajánlások kis és nagyvárosokból/ többek között Törökbálint, Eger, Mezőkövesd, Szentendre, Kecskemét, Szolnok, Miskolc, Budapest/ apró és még apróbb községekből, falvakból/ Napkor, Arló, Jászfényszaru, Kővágószőlős, Paszab, Nyírmihálydi/ érkeztek.

A határon túliak jöttek Nagymegyerről a Felvidékről, Erdélyből Szováta , Zetelaka, Marosvásárhely, Csíkszereda lakosai ajánlották orvosukat, Kárpátaljáról pedig Tarnócról, Kisdobronyból, Viskről, Ungvárról Tiszasalamonról szállingóztak az ajánlások. A hálás páciensek mellett írt a református lelkész, a polgármester/ Pécs, Újszilvás, Sándorfalva/ a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, rezidensek és orvoskollégák egyaránt.

Akad olyan 2000 lélekszámú település Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a betegek 90%-a roma, a háziorvos viszont a helyén marad, nem menekül el, ahogyan elődei tették, pedig hálapénzre nyilvánvalóan nem számíthat. A legtöbb ajánlást eddig egy nyíregyházi családorvos kapta, róla 13 betege írt róla történetet! A legidősebb elismerésre javasolt az a budapesti doktornő, aki 79 évesen fekvőgipsszel a lábán is rendel, mert lelkiismerete nem engedi, hogy cserbenhagyja betegeit.

Számos életmentő és megható történet érkezett, ilyen például a felvidéki csontrákos kisfiú esete, Geri tragédiája egyik lábának amputálásával kezdődött. A fiú már nem él, de édesanyja szerint

négy és féléves küzdelmében szülein kívül a doktornéni volt a támasza, akitől még a rendszeres vérvételt is eltűrte. A nehéz évek után az édesanya és a doktornő együtt hozott létre alapítványt a csontrákos gyerekek megsegítésére. De valóságos hős a marosvásárhelyi doktornő is, ő éjjel-nappal prosztatatrákos betege rendelkezésére áll, és ha a helyzet drámaira fordul, még a férjét is magával viszi az éjszaka kellős közepén, hogy segíthessenek.

A betegek azt az orvost szeretik becsülik igazán, aki partnerként tekint rájuk, aki a szakorvosi rendelőből visszatérőknek elmagyarázza a szakkifejezéseket, és segít levonni a következtetéseket. Fontos, hogy a családorvos részt vegyen szakmai képzéseken, hogy minilabort működtessen- pláne a vidéki kistelepüléseken- előre egyeztetett rendelési időpontokkal minimálisra csökkentse a zsúfoltságot és a várakozási időt, és az is, hogy az infokommunikáció korában szinte mindig elérhető legyen. A legnépszerűbbek a mobiltelefon mellett e-mailben, és a közösségi portálokon,sőt saját honlapjukon is elérhetők, ahol egyébként naprakész és fontos információkkal látják el pácienseiket.

Küldje be történetét május 10-ig, és döntse el Ön, hogy ki legyen az év legjobb háziorvosa!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here