E-ALÁÍRÁS TANÚSÍTVÁNY az EESZT-be való bejelentkezéshez NEM SZÜKSÉGES.

0

Nem kell E-ALÁÍRÁS az EESZT-be lépéshez

Az EESZT két éve került bevezetésre. A csatlakozásra kötelezett felhasználók többsége akkor igényelt az EESZT használatához szükséges elektronikus személyigazolványt és közülük sokan kértek elektronikus aláírás szolgáltatást is a kártyájukhoz.
Az e-aláírást biztosító aláíró tanúsítványok érvényességi ideje két év (kivételt képeznek a 2019. évben kiadott tanúsítványok, melyek érvényessége 1 év), ezért sokan most kapnak értesítést arról, hogy az aláíró tanúsítványuk hitelessége lejár, hosszabbítás szükséges.

 

Ezt az értesítést a NISZ ZRt. küldi ki e-mailben, és a következőképp néz ki:

Nem kell E-ALÁÍRÁS az EESZT-be lépéshez
Nem kell E-ALÁÍRÁS az EESZT-be lépéshez

FIGYELEM:
Az EESZT használatának NEM feltétele az elektronikus aláírás, így az sem, hogy Ön érvényes aláíró tanúsítvánnyal rendelkezzen.

Az e-aláírás használatának lehetőségei (bővebben itt: https://eszemelyi.hu/kartya_funkcioi/e_alairas_funkcio_ismerjemeg)

  • Az e-aláírás a világ legtöbb országában, így az Európai Unió összes tagállamában joghatással bíró (jogilag megengedett, elfogadott) megoldás az elektronikus dokumentumok hitelesítésére.
  • Az e-aláírás magán- és közigazgatási ügyekben is használható. Az Európai Unióban a minősített elektronikus aláírás a saját kezű aláírással azonos joghatású.
  • Magyarországon néhány terület kivételével szinte bármilyen esetben használható elektronikusan aláírt nyilatkozat. Sokféle dokumentum, így (pl. ingóság adásvételi) szerződés, kérelem, űrlap, bejelentés is aláírható elektronikusan.
  • Kivételt képez néhány terület: például ingatlanforgalmi szerződést, végrendeletet és házasságkötést nem lehet elektronikus aláírással hitelesíteni.

    e-aláírás
    e-aláírás
  • Az elektronikus dokumentum aláírásakor figyelembe kell venni a szolgáltató által meghatározott, úgynevezett tranzakciós limitet.

Az eSzemélyihez kapcsolódó elektronikus aláírásnál a tranzakciós limit 10 000, azaz tízezer euró. Ez az egy alkalommal az aláíró által vállalható kötelezettség legmagasabb értéke (pl. legfeljebb 10 ezer euró értékű gépjármű adásvételi szerződést lehet az eSzemélyivel aláírni).

Forrás: NETDOKTOR facebook, NISZ Zrt.