A kézigyógyszertárak és az EESZT

Tekintettel arra, hogy az orvosok által működtetett kézigyógyszertárak közvetlen és szoros munkakapcsolatban vannak az őket ellátó közforgalmú gyógyszertárakkal, a kézigyógyszertárakban expediált gyógyszerek vényeinek felírásához és közforgalmú gyógyszertári elszámolásához kapcsolódóan az érintett orvosoknak és gyógyszertáraknak az alábbi tájékoztatást ajánljuk a figyelmükbe.

A kézigyógyszertárak tevékenységéhez kapcsolódóan az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM sz. rendelet 11/C § (1) bekezdése szerint:

„11/C. § (1) Ha az orvos kézigyógyszertárat működtet, a gyógyszer betegnek történő átadásakor elektronikus vényt rögzít, amelyen megjelöli, hogy a gyógyszer már kiadásra került. A kézigyógyszertárból történő gyógyszerkiszolgáltatás esetén az orvos a 11/B. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően minden esetben felírási igazolást készít, melyen a gyógyszer átvételét a beteg kézjegyével igazolja. A felírási igazolást az orvos a gyógyszertárral való elszámolásig megőrzi.”

A fent idézett 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet 11/A § a) pontja úgy rendelkezik, hogy „Az orvosnak papíralapú vényt kell kiállítania, ha az elektronikus vény kiállítása nem lehetséges”. Továbbá ugyanezen rendelet 11/C § (3) bekezdése úgy fogalmaz, hogy „Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően, ha a kézigyógyszertár telephelyén nem működik elektronikus vényírásra alkalmas rendszer, az orvos a gyógyszer átadásakor a 7. §-ban foglaltaknak megfelelő adattartalmú papíralapú vényt állít ki, amelyen a gyógyszer átvételét a beteg aláírásával igazolja. Az így elkészült vényeket az orvos a gyógyszertárral való elszámolásig megőrzi.”

Mivel az elektronikus vényen a 11/C. § (1) bek. szerinti jelölést az EESZT csak egy következő fejlesztési fázisban, 2018 I. negyedév végétől biztosítja, ezért a kézigyógyszertárakat működtető orvosokat kérjük arra, hogy a kézigyógyszertárból történő gyógyszer kiszolgáltatáshoz kapcsolódó vényeket továbbra is papírvényként írják mindaddig, amíg az EESZT fejlesztésének kézigyógyszertárakkal kapcsolatos következő fázisa be nem fejeződik. Ez azt is jelenti, hogy a kézigyógyszertár és az őt ellátó közforgalmú gyógyszertár közötti elszámolás eddigi rendje egyelőre szintén nem változik.

Természetesen azokban az esetekben, amikor a kézigyógyszertárat működtető orvos által rendelt gyógyszer kiszolgáltatása nem a kézigyógyszertárában történik, az orvosnak az e-recept felírásra vonatkozó szabályokat kell követnie.

Az EESZT fejlesztés következő fázisának befejezéséről is tájékoztatást adunk.

Budapest, 2017. december 15.

forrás: Magyar Gyógyszerészeti Kamara

Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-) Az oldalt azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése. Informatikus vagyok, főként (házi)orvosi rendelőkben és kisebb cégeknél végzek rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye), vagy távoli eléréses (Magyarország) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást. A rendelőkben már nem elég az általános hardveres/szoftveres ismeret, hanem az egészségügyi informatikai követelményekkel, orvosi szoftverekkel is tisztában kell lenni. Így van ez mostanában például az EESZT-vel, E-recepttel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.