Az egyik háziorvosi szoftverfejlesztő cégnek elgurult a gyógyszere!? 2-3-szoros havidíj emelések miatt panaszkodnak a háziorvosok

Az EESZT fejlesztésekre hivatkozva szinte minden háziorvosi szoftvert fejlesztő cég emelte a havi szoftverkövetési díjait.
Ez az emelés cégenként/szoftverenként változó, de általánosságban elmondható, hogy kb. 20-25%-os emelés volt, vagy lesz január 1-től szinte mindenhol. Fájó pont, de sajnos a háziorvosok kénytelenek voltak ezt elfogadni.

Kiegészítés (2017.12.18 17:30): Természetesen nem minden rendszergazda egyforma. Felhívták páran a figyelmemet, hogy a ProFix Kft. MedMax háziorvosi program szoftverkövetési díja bruttó 4.000 Ft/félév összeggel, azaz havi szinten 650 Ft-al emelkedett csak, tehát nem esik bele az általam fent említett 20-25%-os emelésbe.
További kiegészítéseket közzéteszek, amint információkhoz jutok.

A tegnapi naptól kezdve, az egyik legnagyobb háziorvosi szoftverfejlesztő cég felhasználói panaszkodni kezdtek az összes fellelhető orvosi fórumban, miszerint van olyan orvos, akinek háromszorosára emelték a havi szoftverkövetési díját.
Az eddig ingyenes, úgynevezett “klón” szoftver havi 4000Ft-ra emelkedett követési díja is sokaknál kiverte a biztosítékot, már csak azért is, mert van, aki 2-3 klónt is használ a munkája során pl. csatolt községekben.
A hivatalos indoklás ez “A törvényi kötelezettség szerint a bevezetés dátumától kezdődően a klón programok is EESZT kapcsolatra alkalmas programokká váltak. Az eddigi karbantartási díjmentesség 2017. december 1-től megszűnik, karbantartási díjuk nettó 4.000,- forint/klón lesz.”

Megbízható forrásból, az egyik háziorvos ügyfelemtől tudom, hogy neki a fentiek alapján a havidíja így 10600Ft-ról 23000-ra emelkedett.

Panaszáradat van arra is továbbá, hogy az árváltozásról szóló tájékoztató e-mailt december 15-én küldték ki úgy, hogy visszamenőleg december 1-től emelik a követési díjakat. Sokan így jogosan sztornóztatni fogják az így kiküldött számlákat.

Ráadásul plusz információ, hogy december 5-ig nem is működött senkinél az EESZT kapcsolat a szoftverben, és -a  szoftverfrissítés után- szó szerint ez az üzenet fogadta a felhasználókat: “A hivatalos tájékoztatás szerint az EESZT teljes kapacitással működik. Ezért rendszereinkben elindítottuk az adatkapcsolati modulokat.”

Ez azért is érdekes, mert a cég elsők között, 2017.10.27-én került fel az EESZT-kompatibilis medikai rendszerek “Háziorvosi rendszerek” listájára.

A cikk folyamatosan frissül, amint új információkhoz jutok…

Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-) Az oldalt azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése. Informatikus vagyok, főként (házi)orvosi rendelőkben és kisebb cégeknél végzek rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye), vagy távoli eléréses (Magyarország) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást. A rendelőkben már nem elég az általános hardveres/szoftveres ismeret, hanem az egészségügyi informatikai követelményekkel, orvosi szoftverekkel is tisztában kell lenni. Így van ez mostanában például az EESZT-vel, E-recepttel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.