Hamarosan egyes Gyógyászati Segédeszközök eReceptre is kiadhatók lesznek

0

Egy egészen friss hír, hogy hamarosan egyes Gyógyászati Segédeszközök eReceptre is kiadhatók lesznek. A GYSE termékek fő felhasználói a kiemelten veszélyeztetett idős, több krónikus betegséggel küzdő betegek, akiknek nem ajánlott sem az orvosi rendelőt, sem a gyógyszertárat felkeresni a papírreceptek beszerzéséért és kiváltásáért.

Az ÁEEK ezzel kapcsolatos 2020.03.26.-i délutáni levele a medikai szoftverfejlesztőknek:

Tisztelt Partnerünk!

A kialakult járványügyi veszélyhelyzet rendkívüli intézkedéseket és új, sürgős informatikai megoldásokat is megkövetel. Lakossági igény és az egészségügyi ágazat szereplői ill. vezetői is kérik, hogy az EESZT mielőbb tegye lehetővé a leggyakoribb gyógyászati segédeszközök (GYSE-k) papírmentes, eReceptre történő rendelhetőségét és kiadását.
A koronavírus okozta vészhelyzetben egyes – a PUPHA-ban lévő, TTT kóddal rendelkező, patikákban (is) forgalmazható sorozatgyártású – GYSE termékkörök bevonását tervezzük a NEAK-kal egyeztetve.
A GYSE termékek fő felhasználói a kiemelten veszélyeztetett idős, több krónikus betegséggel küzdő betegek, akiknek nem ajánlott sem az orvosi rendelőt, sem a gyógyszertárat felkeresni a papírreceptek beszerzéséért és kiváltásáért.
A GYSE felírást és kiváltást a jelenlegi gyógyszeres eRecept funkciókkal – a vészhelyzetre való tekintettel – csak egy átmeneti időre biztosítanánk. A megoldásban nem fogjuk támogatni az ellenjegyzés folyamatát, a kihordási idő ellenőrzését, a betegnyilatkozatok meglétének jelzését, az ISO kódon történő vényfelírást, stb.. Ezek a funkciók a később bevezetendő eGYSE EESZT modulban lesznek elérhetőek. “