Fraxiparine / Fraxodi termékek kivonása Magyarországról

0

Forrás: otszonline.hu

Fraxiparine / Fraxodi termékek kivonása Magyarországról

Fraxiparine / Fraxodi termékek kivonása Magyarországról, kép: Illusztráció
Fraxiparine / Fraxodi termékek kivonása Magyarországról, kép: Illusztráció

“Az Aspen Pharmacare Holdings Limited Cégcsoport és Leányvállalatai (továbbiakban ‘Aspen’) a dél-afrikai tőzsdén (JSE) jegyzett, durbani központú, globális, egyedi készítményeket kínáló multinacionális gyógyszeripari vállalatcsoport. Az Aspen által értékesített portfólió injektálható antikoagulánsok, anesztetikumok továbbá orális citosztatikumok és hormon készítmények csoportjába tartozó gyógyszereket foglal magába.
Az Aspen Magyarországon jól ismert termékei a Fraxiparine /Fraxiparine Multi / Fraxodi frakcionált heparinok csoportjába tartozó vényköteles injektálható antikoaguláns készítmények.

Sajnálatos módon a heparinok előállítására világszerte negatív hatást gyakorolt az Afrikai Sertéspestis és a Covid-19 együttes hatása:
• Az Afrikai Sertéspestis jelentősen csökkentette a nyers heparin forrásának számító sertésállományt. Következésképp, a gyógyszer hatóanyag mennyisége lecsökkent és megdrágult (becslések szerint a nyers heparin ára 450% nőtt 2017 óta);
• A Covid-19 járvány súlyos hatást gyakorolt a nyers heparin kínai és amerikai előállítására és importjára, azokra, akik világszinten a legnagyobb beszállítói

A nyersanyagok elérhetőségével és a növekvő előállítási költségeinkkel kapcsolatos globális kihívások alakulása folytán az Aspen arra a sajnálatos lépésre kényszerül, hogy bejelentse Fraxiparine / Fraxiparine Multi / Fraxodi termékeinek a magyar piacról történő kivonását 2020. július elsejei időponttal. Az Aspen az eljárás jogi követelményeit betartva szoros együttműködési kapcsolatot tart fenn az érintett egészségügyi és egyéb hatóságokkal.

Magyarországon a rendelkezésre álló árukészlet, illetve a termelés kapacitás elegendő ellátást biztosít a kórházak és a betegek Fraxiparine / Fraxiparine Multi / Fraxodi szükségleteinek kielégítésére ebben a kritikus időszakban. Továbbra is biztosítani fogjuk a 2020. május-júniusi időszak ellátásához szükséges termék készletet.

A Fraxiparine / Fraxiparine Multi / Fraxodi alternatívájaként alkalmazható, ugyanezen terápiás osztályban tartozó gyógyszerkészítmények elérhetők a piacon.

A termék kivonási folyamat részeként a Fraxiparine és Fraxodi gyógyszerkészítmények július elsejei dátummal kikerülnek a támogatotti gyógyszerek köréből.”