EMMI TÁJÉKOZTATÓ a keresőképtelenségi igazolások kiállításáról, a veszélyhelyzet megszűnését követően

0

2020. június 18-án lépett hatályba a Kormány 282/2020. (VI. 17.) Korm. rendelete a 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet megszüntetéséről.
A veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény illetve a veszélyhelyzetre tekintettel létrehozott rendeleti szintű szabályozás.
A veszélyhelyzet megszűnését követő naptól, – 2020. június 18-tól – a keresőképtelen
állományba vételi joggal rendelkező orvosoknak, a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolások kiállítása a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. Kormányrendelet (VIII. 25.) 10. § (1) bekezdése szerint áll vissza, tehát a korábbi gyakorlat szerint, legalább két hetenként kell kiállítani.
A veszélyhelyzetet követően nem alkalmazható az, hogy a biztosítottnak elektronikusan megküldött keresőképtelen igazolásokat juttatnak el az orvosok, valamint, hogy a foglalkoztatóhoz elektronikus úton továbbítják a biztosítottak a keresőképtelenségi igazolásokat.
A veszélyhelyzet megszűnését követően a biztosított köteles a foglalkoztatójának az eredeti keresőképtelenségi igazolást is eljuttatni.
Kérem, hogy a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolások kiadása a fent
említett eljárásrend alapján történjen.

Emberi Erőforrás Minisztériuma
Budapest, 2020. július 2.