81 praxisközösség nyert a Három generációval az egészségért pályázaton

0

Budapest, 2019. április 5., péntek (MTI) – Lezárult az alapellátást erősítő Három generációval az egészségért pályázat, amelyen 81 praxisközösség nyert támogatást – közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós felidézte, 5,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak felnőtteket és gyerekeket ellátó praxisok, praxisközösségek. A felhívásra 200 pályázat érkezett, a 81 támogatott átlagosan 67 millió forintos támogatásban részesült – ismertette a miniszter.
Kásler Miklós elmondta, a pályázat célja a prevenció, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, a rizikófaktorok felmérése, a lakosság egészségtudatosságának erősítése, az onkológiai szűréseken való részvétel növelése, valamint a gyerekek egészséges életre nevelése.
Horváth Ildikó, az  Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára kiemelte, a 81 nyertes praxisközösségben 465 háziorvos dolgozik, akik még jobb munkát tudnak majd végezni az egészségfejlesztés és betegségmegelőzés terén a helyiek igényihez igazodva.
A pályázatnak köszönhetően nyártól már 130 praxisközösség működik az országban, amelyek 1,2 millió embert látnak el, ez jelentősen erősíti az alapellátást – tette hozzá.
Elmondta, a pályázat nyertesei együttműködnek majd dietetikusokkal, gyógytornászokkal, pszichológusokkal, védőnőkkel, szakellátókkal, egészségfejlesztési irodákkal, a Gottsegen György Kardiológiai Intézet pedig módszertani támogatást nyújt majd.
Fontosnak tartják továbbá a szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokat is 40-65 éves korcsoportban – fűzte hozzá.

Forrás: MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here