Célegyenesben az EESZT ágazati bevezetése

2017.10.19-éig a csatlakozásra kötelezett szolgáltatók 92 %-a, azaz 9057 ellátó megindult a csatlakozás útján. Jelenleg 29 akkreditált EESZT-kompatibilis medikai szoftver várja a november 1-jei élesítést, naponta átlagosan 2-3 egészségügyi informatikai fejlesztő cég rendszerének akkreditálása történik – számolt be az ÁEEK közleményében. Az ÁEEK által biztosított képzési felületen (eeszt.aeek.hu) már több mint 18 ezren vizsgáztak le, hogy ágazati felhasználóként beléphessenek az EESZT-be. Azok az intézmények, melyek még nem kezdték meg a csatlakozást, az e-egeszsegugy.gov.hu/ekapuoldalon tudják elindítani a csatlakozási folyamatot, ami elektronikus úton történik, folyamatos technikai támogatással.

November 1-jével az adatszolgáltatásra kötelezett intézmények, az EESZT-kompatibilis medikai rendszerükön keresztül megkezdik a betegellátás során keletkező adatok és dokumentumok feltöltését az EESZT rendszerébe. Ezzel egyidejűleg a kezelőorvosok hozzáférhetnek a betegellátás során november 1-jétől rendszerbe kerülő betegadatokhoz. Ez jelentős támogatást jelent számukra, hogy a rendelkezésre álló információk ismeretében pontosabb diagnózist állíthassanak fel, és így a leghatékonyabb terápiát állapíthassák meg betegük számára.

Célegyenesben az EESZT ágazati bevezetése

A rendszer részeként bevezetésre kerül az e-recept is, így a továbbiakban minden csatlakozott ellátónál dolgozó orvos az EESZT-hez csatlakoztatott medikai rendszerével írja meg a recepteket, s így azok adattartalma rögzítésre kerül az e-recept rendszerében is, elérhetővé válva a gyógyszertárak számára. EESZT-kapcsolat hiányában továbbra is a szokott módon állítanak ki vényeket az orvosok a receptíró szoftverükkel, és ilyen módon készítik el a pro família recepteket is. Kézzel írott vények is használatban maradnak, amennyiben az orvos a beteg otthonában kényszerül vényírásra.

Célegyenesben az EESZT ágazati bevezetése

A gyógyszerkiváltás lehetőségei bővülnek az e-recept rendszerének bevezetésével. Továbbra is lehetőség van a gyógyszerek kiváltására a papíralapú receptekkel és felírási igazolásokkal (amit 2018. végéig minden esetben nyomtatott formában át kell adni a betegnek), és így mások, gyermekek, idősek, ismerősök számára felírt készítmények is kiválthatóak. Taj szám megadásával és a személyazonosság igazolásával mindenki papír nélkül is kiválthatja a saját gyógyszereit, chippel rendelkező eSzemélyi igazolvánnyal elegendő annak használata és a hozzá tartozó PIN kód megadása.

Célegyenesben az EESZT ágazati bevezetése

A csatlakozott intézményekben dolgozó EESZT-felhasználók azonosítása szintén eSzemélyi igazolvánnyal történik, az ehhez szükséges eSzemélyi olvasókat az ÁEEK már leszállította a korábban igényelt mennyiségben. Nagyobb egészségügyi ellátók számára, akik 60 db olvasónál többet kértek, az ÁEEK munkatársai a helyszínre szállították, az ennél kisebb tételeket a szolgáltatók ellátási területe szerint illetékes járási hivatalban lehetett átvenni. Pótigénylésre is van lehetőség az e-egeszsegugy.gov.hu/eszig oldalon, az október 6-áig leadott igényeknek megfelelő számú olvasó kiosztását november 1-jéig oldja meg az ÁEEK.

forrás: mok.hu

Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-) Az oldalt azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése. Informatikus vagyok, főként (házi)orvosi rendelőkben és kisebb cégeknél végzek rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye), vagy távoli eléréses (Magyarország) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást. A rendelőkben már nem elég az általános hardveres/szoftveres ismeret, hanem az egészségügyi informatikai követelményekkel, orvosi szoftverekkel is tisztában kell lenni. Így van ez mostanában például az EESZT-vel, E-recepttel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.