Célegyenesben az EESZT ágazati bevezetése

0
Célegyenesben az EESZT ágazati bevezetése

2017.10.19-éig a csatlakozásra kötelezett szolgáltatók 92 %-a, azaz 9057 ellátó megindult a csatlakozás útján. Jelenleg 29 akkreditált EESZT-kompatibilis medikai szoftver várja a november 1-jei élesítést, naponta átlagosan 2-3 egészségügyi informatikai fejlesztő cég rendszerének akkreditálása történik – számolt be az ÁEEK közleményében. Az ÁEEK által biztosított képzési felületen (eeszt.aeek.hu) már több mint 18 ezren vizsgáztak le, hogy ágazati felhasználóként beléphessenek az EESZT-be. Azok az intézmények, melyek még nem kezdték meg a csatlakozást, az e-egeszsegugy.gov.hu/ekapuoldalon tudják elindítani a csatlakozási folyamatot, ami elektronikus úton történik, folyamatos technikai támogatással.

November 1-jével az adatszolgáltatásra kötelezett intézmények, az EESZT-kompatibilis medikai rendszerükön keresztül megkezdik a betegellátás során keletkező adatok és dokumentumok feltöltését az EESZT rendszerébe. Ezzel egyidejűleg a kezelőorvosok hozzáférhetnek a betegellátás során november 1-jétől rendszerbe kerülő betegadatokhoz. Ez jelentős támogatást jelent számukra, hogy a rendelkezésre álló információk ismeretében pontosabb diagnózist állíthassanak fel, és így a leghatékonyabb terápiát állapíthassák meg betegük számára.

Célegyenesben az EESZT ágazati bevezetése

A rendszer részeként bevezetésre kerül az e-recept is, így a továbbiakban minden csatlakozott ellátónál dolgozó orvos az EESZT-hez csatlakoztatott medikai rendszerével írja meg a recepteket, s így azok adattartalma rögzítésre kerül az e-recept rendszerében is, elérhetővé válva a gyógyszertárak számára. EESZT-kapcsolat hiányában továbbra is a szokott módon állítanak ki vényeket az orvosok a receptíró szoftverükkel, és ilyen módon készítik el a pro família recepteket is. Kézzel írott vények is használatban maradnak, amennyiben az orvos a beteg otthonában kényszerül vényírásra.

Célegyenesben az EESZT ágazati bevezetése

A gyógyszerkiváltás lehetőségei bővülnek az e-recept rendszerének bevezetésével. Továbbra is lehetőség van a gyógyszerek kiváltására a papíralapú receptekkel és felírási igazolásokkal (amit 2018. végéig minden esetben nyomtatott formában át kell adni a betegnek), és így mások, gyermekek, idősek, ismerősök számára felírt készítmények is kiválthatóak. Taj szám megadásával és a személyazonosság igazolásával mindenki papír nélkül is kiválthatja a saját gyógyszereit, chippel rendelkező eSzemélyi igazolvánnyal elegendő annak használata és a hozzá tartozó PIN kód megadása.

Célegyenesben az EESZT ágazati bevezetése

A csatlakozott intézményekben dolgozó EESZT-felhasználók azonosítása szintén eSzemélyi igazolvánnyal történik, az ehhez szükséges eSzemélyi olvasókat az ÁEEK már leszállította a korábban igényelt mennyiségben. Nagyobb egészségügyi ellátók számára, akik 60 db olvasónál többet kértek, az ÁEEK munkatársai a helyszínre szállították, az ennél kisebb tételeket a szolgáltatók ellátási területe szerint illetékes járási hivatalban lehetett átvenni. Pótigénylésre is van lehetőség az e-egeszsegugy.gov.hu/eszig oldalon, az október 6-áig leadott igényeknek megfelelő számú olvasó kiosztását november 1-jéig oldja meg az ÁEEK.

forrás: mok.hu