Osztható betegtájékoztató az EESZT-ről

0
Osztható betegtájékoztató az EESZT-ről

Dr. Lénárd Rita betegtájékoztatója az EESZT-ről.

Kedves Betegek!

Az alábbiakban ismertetek néhány fontos dolgot a mindannyiunkat érintő változásokról, kérem, olvassák el, hogy valóban megfontolt, felelős döntéseket tudjanak hozni. Nagyon fontos az adataink védelme, de még fontosabb az egészségünk, gyógyulásunk, vagy akár az életünk….

A gyógyulás-gyógyítás kulcsa a beteg és orvosa közti, kölcsönös bizalmon alapuló, egyenrangú együttműködés.

Az írás a teljesség igénye nélkül, azokra a kérdésekre tér ki, melyeket leggyakrabban tettek fel a betegeim az elmúlt időszakban.

A sorrendet pedig nem a logika, hanem a betegeket leginkább érdeklő kérdések mentén állítottam fel.

Recept kiváltása:

Egyelőre ( 2018.12.31-ig ) minden orvosnak kötelező papíralapon is kiadni a vényt/felírási igazolást.

Ezt teljesen ugyanúgy, mint eddig, mindennemű azonosítás nélkül a beteg vagy bárki más, rokon, ismerős kiválthatja a patikában.

A rendszerben az az újdonság, hogy az

e-receptet a beteg saját maga számára bármely patikában kiválthatja, elegendő hozzá a TAJ kártyájával és személyi igazolvánnyal, vagy e-személyi igazolvánnyal (pin-kód beütése után) igazolnia saját magát.

( azaz, ha elfelejtette magával vinni a papíralapú vényt, vagy pl elutazott, és nincs nála, akkor is hozzájuthat a gyógyszeréhez a fenti módon )

e profil:

Az e-Profil minden ellátottról a már megismert, ritkán vagy soha sem változó adatokat tárolja, melyek létfontosságúak esetleges életmentéskor vagy sürgősségi ellátáskor: allergiák, gyógyszerérzékenységek, ismert betegségek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, súlyos immunhiányos betegség), ismert egyéb jellemzők (pl. vércsoport stb.).

A digitális önrendelkezés keretén belül bárki dönthet úgy, hogy nem engedélyezi e-profiljának feltöltését, ez esetben ezek az adatok a későbbiekben sem lesznek elérhetőek engedélyező beállítás mellett sem.

Önrendelkezés:

Személyesen bármelyik Kormányablaknál, vagy az interneten keresztül a www.eeszt.gov.hu oldalon.

Internetes önrendelkezés menete:
ügyfélkapus azonosítóval, ( amit előzetesen a Kormányablakoknál lehet kérni ) plusz érvényes saját TAJ számmal, mindkét azonosító megadása szükséges a

https://www.eeszt.gov.hu  oldalon.

Az EESZT-ről bővebben:

Az EESZT az egészségügyi szolgáltatók összekapcsolásával és a nekik létrehozott egységes kommunikációs tér biztosításával kiaknázza az e-egészségügyben rejlő lehetőségeket. Így az egészségügyi ellátók és ellátottak is szorosabb kapcsolatba kerülnek, leegyszerűsödik az ellátás folyamán keletkezett adatok és dokumentumok elérhetősége, biztosítottá válik az egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelése és hatékony elemzése, ami egyaránt segítség a betegnek és az orvosnak is.

Legfőbb célja, hogy a betegek minél biztonságosabb és minél inkább személyre szabott ellátást kapjanak. Az ellátás biztonsága az orvos rendelkezésére álló egészségügyi adatok mennyiségétől is függ, ezért fontos, hogy amikor valaki bekerül egy fekvő- vagy járóbeteg-ellátó intézménybe, elegendő adattal rendelkezzen róla a kezelőorvosa ahhoz, hogy a számára legmegfelelőbb terápiát a lehető legrövidebb idő alatt megállapíthassa. A rendszer segítségével elkerülhetővé válnak majd az ismételt, felesleges vizsgálatok, ami a beteg kényelmén és gyorsabb gyógyulásán túl sokkal költséghatékonyabb működést tesz lehetővé az egészségügyi ellátórendszer számára.

Az EESZT a legmagasabb fokú kibervédelemmel van ellátva. A rendszer minden eseményt naplóz, rögzítve a felhasználó adatait, a hozzáférés idejét, típusát, sikerességét és az érintett egészségügyi dokumentumot. Bárki megtekintheti, illetve nyomon követheti az adataira vonatkozó összes hozzáférési kísérletet, még a sikertelen lekérdezéseket is.

A régi dokumentumok nem, csak azok az adatok, dokumentumok kerülnek be az EESZT-be, amelyek a rendszerhez csatlakozott intézményekben keletkeznek.

Az Ön dokumentumait és egészségügyi adatait csak a kezelését végző orvosok érhetik el, a legérzékenyebb egészségügyi adatai pedig eleve csak azon kezelőorvosok számára hozzáférhetők, akik az adott szakterületen dolgoznak.

Értesítési kérést állíthat be, hogy milyen EESZT-be kerülő dokumentum esetén kér jelzést a megadott elérhetőségre. Rendelkezhet az EESZT-be kerülő adatainak, dokumentumainak hozzáférhetőségéről, és ha szükségesnek érzi korlátozhatja az e-profiljának feltöltését.

A törvény lehetővé teszi, hogy az Ön EESZT-be kerülő adataihoz minden ellátó oldali felhasználó hozzáférését megvonja, kivételt képeznek a még kiváltható e-recept és a még érvényesíthető e-beutaló dokumentumok, valamint a jogszabályban meghatározott sürgős szükség által indokolt eset, amikor az ellátó orvos bármilyen rögzített szabály ellenére hozzáférhet az Ön adataihoz.

Összetett rendelkezések megtételével akár egyetlen orvos hozzáférési lehetőségeit is megvonhatja, vagy egyetlen dokumentumtípus megtekintését is korlátozhatja, vagy meghatározhatja, hogy honnan származó dokumentumainak a hozzáférését korlátozza. Teljesen egyedi rendelkezéseket tehet.

A vonatkozó törvény értelmében sürgős szükség esetében a sürgősségi ellátást végző orvos a tiltások ellenére is megtekintheti az egészségügyi adatokat, kivéve azon e-profil adatokat, melyek feltöltését tiltotta le a paciens, azok ugyanis be se kerülnek a rendszerbe. ( ez utóbbi esetben számolni kell súlyos, esetleg életveszélyes következményekkel )

Forrás: 

Dr. Lénárd Rita

AEEK (https://e-egeszsegugy.gov.hu/eeszt)

EESZT-ILIAS (https://eeszt.aeek.hu/login.php?target=&client_id=eeszt&auth_stat=)

Letölthető itt: osztható betegtájékoztató

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here