MOK: Rendkívüli orvos nagygyűlés lesz 2019. szeptember 21.-én

0
GDPR ügyben várják meg a MOK tájékoztatását, s azután döntsenek a további teendőkről!

A Magyar Orvosi Kamara rendkívüli orvos nagygyűlést hív össze Budapestre 2019. szeptember 21-én, szombaton, délelőttre:

“Elhalt ígéretek nyomában – párbeszéd a döntéshozókkal” címmel.

A legutóbbi parlamenti választásokat megelőző esztendők hatékony és eredményes tárgyalásait – a határozott ígéretek dacára – 2018 áprilisától folytatás nem követte. Az elvesztegetett esztendőt követő idei első hónapok megállapodás reményével kecsegtető egyeztetéseire a teljes sikertelenség okozta mélységes csalódás tett pontot. A reprezentatív érdekképviseletek és szakmai szervezetek minden igyekezete hiábavalónak bizonyul, újabb fél év telik el az ágazati kollektív szerződés tovább tárgyalása, az orvosok, illetve gazdasági-műszaki háttér személyzet bérfelzárkóztatása akárcsak megkezdésének érdemi ígérete nélkül.

Az igen örvendetes szakdolgozói bérprogram eredményképpen – amint nyilatkozatában az egészségügyért felelős államtitkár elmondta – „például egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező felsőfokú végzettségű ápoló átlagkeresete 2022 januártól 690 ezer Ft-ra ugrik”. Ehhez képest jelenleg egy nyugdíj előtt álló, 40 éves jogviszonnyal bíró szakorvos tábla szerinti bére bruttó 560 ezer Ft!

Az alapellátásban dolgozó orvosok, fogorvosok – valamennyien szakorvosok – számára még ez is csak vágyálom.

Orvosi béremelésről a leghatározottabb korábbi ígéretek ellenére jelenleg szó sincs, az orvosi jövőkép kiszámíthatatlan, tervezhetetlen. A paraszolvencia nemcsak igazságtalan és súlyosan torzító hatású, de tönkreteszi a szakorvosképzést, minőségi, betegbiztonsági kockázatot növelve. A jelentős szakemberhiányt pótolni igyekvő mintegy ötezerre tehető nyugdíjas korú nővér, orvos munkája nélkülözhetetlen, hátrányos jövedelmi megkülönböztetésük, közteher fizetési diszkriminációjuk, a velük szemben támasztott ismétlődő és értelmetlen, véget nem érő bürokratikus adminisztráció pedig tűrhetetlen.

Ágazatunk rendbetétele kizárólag döntéshozói akaraton múlik, amint ezt kamaránk vezető testületei korábban leszögezték. Az erre a célra szükséges mintegy 1000-1200 Mrd Ft Magyarország jelen gazdasági helyzetében biztosítható – lenne.

Mindezt számos alkalommal szóban és írásban jeleztük az EMMI és a Miniszterelnökség vezetői felé – hasztalan. -írja a MOK.

Az egészségügy humánerő helyzetének és minőség romlásának mértéke és üteme megkívánja, hogy – törvényes eszközökkel élve – határozottabban szólaljunk meg. Ennek keretében szervezzük kollégáink és a humán- valamint a pénzügyi tárca, illetve a Miniszterelnökség vezetőinek közvetlen találkozóját, hogy nyilvánosan beszéljük meg közös dolgainkat, melyet többezer tagunk korábbi írásos vélemény nyilvánítása is szorgalmaz.

Céljuk továbbra is a félbeszakadt tárgyalások gyors, eredményes lezárása, a megfelelő megállapodás kollektív szerződésben rögzítése és aláírása. GDPR ügyben várják meg a MOK tájékoztatását, s azután döntsenek a további teendőkről!

Alapvető követelések:

Egységesen kötelező kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül, 900 ezer Ft-os mértékben, melyre a képzettséget, gyakorlatot és előmenetelt tükröző bértábla épüljön, az értéktartás folytonos garanciájával!

– Teljesülésével egyidejűleg szűnjön meg a paraszolvencia rendszere!

– Szüntessék meg a nyugdíjas munkavállalóinkat sújtó diszkriminációt, szabaddá téve, hogy betegeinket és fiatal, támogatásra szoruló kollégáinkat szolgálhassák döntésük szerint.

– Döntsék el, orvosokkal vagy orvosi judíciumokkal és képzettséggel nem rendelkezőkkel akarják-e honfitársainkat a jövőben gyógyíttatni, pusztán szűkmarkúság okán.

– Szerezzenek érvényt és rendszeresen, szigorúan ellenőrizzék a szakmai minimumfeltételek meglétét intézményeinkben, mindenekelőtt munkaerő, de tárgyi oldalról is!

FORRÁS: mok.hu

Az EMMI közleménye: Emmi: a minisztérium továbbra is kész tárgyalni az orvosi kamarával

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here