Mit kíván a magyar családorvos? – Május 19. A Családorvosok Világnapja

0
Május 19. - A Családorvosok Világnapja

A HAOSZ deklarációja a világnap dátumából adódóan 19 pontból áll idén is.
“Sajnos az elmúlt évek, az ígéretek ellenére, nem hoztak áttörő megoldást, előremutató reformokat az alapellátásban, így korábbi deklarációink egyes pontjai ma is aktualitással bírnak.” -írják közleményükben.

A Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) 19 pontból álló deklarációja a Családorvosok Világnapja, május 19-e alkalmából:

1.       Legyen szolgáltatás-ellenszolgáltatás elvű családorvosi praxisfinanszírozás és alapellátási ügyeleti finanszírozás, mely a minőségi munkához kötött teljesítményalapú díjazás alapját képezhetné! A praxisfinanszírozásból a mindenkori szakorvosi és szakdolgozói bértábla alapján kiszámított munkabér kigazdálkodható legyen!

Május 19. – A Családorvosok Világnapja

2.       Legyen családorvosi életpályamodell!

3.       Legyen a praxisjog intézménye felülvizsgálva!

4.       Legyen kontrollálható a családorvosi napi betegforgalom!

5.       Legyen folyamatos eszköztámogatás! Legyenek a POC tesztek elérhetőek és finanszírozottak az alapellátásban!

6.       2020-tól szerepeljen a családorvosi praxis minimumfeltételei között a gépjármű!

7.       Minden családorvosi praxis számára legyen biztosítotttérítésmentesen orvosi szoba + nővérszoba + fektető!

8.       A jelenlegi „minőségi” indikátorok helyett legyen új, szakmai alapokon nyugvó indikátorrendszer!

9.       Legyen szervezetileg önálló alapellátási módszertani központ!

10.   A többlettudás (másodszakvizsgák, licence vizsgák) jelentsen többletjogosítványokat, társuljon hozzá többletfinanszírozás! Hatáskör bővítés valósuljon meg az alapellátásban a diagnosztika és terápia területén egyaránt másodszakvizsgáktól függetlenül is!

11.   Töröljék el a degressziót!

12.   Legyen a rendszerszintű finanszírozás része a népegészségügyi többletszolgáltatások nyújtására képes praxisközösségi együttműködés! A háziorvosi törzskarton és a praxisközösségi szinten végezhető egészségi állapotfelmérés adattartama élesen különüljön el egymástól!

13.   Legyen országosan egységes díjszabás a nem központilag finanszírozott családorvosi tevékenységekre!

14.   Csökkenjenek az adminisztrációs terhek! Szüntessék meg a különböző alakú, méretű, minőségű formanyomtatványokat! Csökkentsék a felesleges nyomtatásokat (e-Recept, e-Beutaló)

15.   Legyen országosan egységes önkormányzati feladatátvállalási szerződés!

16.   A Nemzeti Alapkezelőtől származó finanszírozás ne képezze a helyi iparűzési adó adóalapját!

17.   Legyen az ország minden pontján a rendelési időn kívül alapellátási ügyelet, a 2015. évi CXXIII. Alapellátási törvényben foglaltaknak megfelelően!

18.   Jelenjenek meg a női családorvosokháziorvosi pályaválasztását, pályán maradását, gyermekvállalást segítő elemek az alapellátásban!

19.   Az EESZT adta lehetőségek legyenek hatékonyabban kihasználva, kötelezzék a járó és fekvőbeteg intézményeket, magánszolgáltatókat a teljeskörű adatfeltöltésre. A labor és szakorvosi javaslatok mihamarabb érkezzenek strukturált adatformában!