FONTOS! A NEAK tájékoztatója háziorvosoknak

0
NEA

Az alábbiakban a NEAK, háziorvosoknak kiküldött hivatalos tájékoztatója olvasható:

Valamennyi Háziorvosi Szolgáltató
részére
Tisztelt Doktornő,
Tisztelt Doktor Úr!

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz érkezett bejelentések alapján tájékoztatom, hogy új bűnelkövetési mód terjed az országban, melynek során – visszaélve a háziorvosok empátiájával – az elkövetők nagy mennyiségű nyugtató, altató és fájdalomcsillapító gyógyszereket íratnak fel és váltanak ki.
Az elkövetők megjelennek a háziorvosnál és kezdeményezik a saját, vagy a rendelésen betegség miatt megjelenni nem képes családtagjuk bejelentését a szolgálatba azt állítva, hogy a praxis ellátási területén ingatlant vásároltak. A bejelentkezéskor különböző okokra hivatkozva (pl. az adásvételi eljárás még folyamatban van) megfelelő lakcímkártyát bemutatni nem tudnak és az első megjelenés során több hónapra elegendő nyugtató, altató, fájdalomcsillapító felírását kérik a háziorvostól változó indokkal (pl. külföldi utazás).

NEAK

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a szolgálatukba bejelentkező új betegek esetén, akik az első megjelenéskor több havi gyógyszerkészítmény felírását kérik, nagyon körültekintően járjanak el. Az orvos-szakmailag indokoltnak tűnő esetekben is tekintsenek bele az

Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) vényfelírási adataiba és ellenőrizzék a betegtől nyert kórtörténet valódiságát. Csak személyes orvos-beteg találkozást követően, legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendeljenek.
Amennyiben konkrét gyanú merülne fel, akkor kérjük, hogy ezt jelezze a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek a finanszirozas@neak.gov.hu e-mail címre.

Kérjük, hogy munkájuk során a fentieket figyelembe véve szíveskedjenek eljárni!

Tisztelettel,
Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Megjegyzés: Tudomásom szerint ez az első hivatalos tájékoztató ezzel a problémával kapcsolatban, pedig már kb. szeptember óta voltak visszaélések. Sőt közben pár fórumos hozzászólás szerint tavaly májusban voltak próbálkozások.