Exkluzív EESZT információ: Lesz ingyenes EESZT kompatibilis medikai rendszer magánorvosoknak, de…

0
ORKA

Lesz ingyenes EESZT kompatibilis medikai rendszer. Alap funkciókkal fog rendelkezni, NEAK jelentésekre viszont nem lesz alkalmas.

Egy kedves üzemorvos ügyfelemtől értesültem, hogy az ÁEEK, magánorvosoknak szervezett egyik januári előadásán elhangzottak szerint a NEAK által fejlesztett ingyenes ORKA (Orvosi Receptkitöltő Alkalmazás) szoftver is EESZT kompatibilis lesz. Ez az előadáson pontatlanul hangzott el.

Lesz ingyenes EESZT kompatibilis medikai rendszer
TETFOG

Hivatalos választ kértem erről a NEAK-tól, ahonnan az ÁEEK-hoz irányítottak.

Az ÁEEK válasza az alábbiakban olvasható:

“Ezúton tájékoztatom, hogy az ORKA, illetve az alapellátó fogorvosok által használt Tételes Fogászati program (TETFOG) nem kerül beillesztésre az EESZT rendszerébe. A programok ugyanúgy használhatóak lesznek, azonban az EESZT felé való adatszolgáltatást egy másik rendszerből szükséges megtenni.

ORKA
ORKA

Jelenleg fejlesztés alatt áll egy ingyenesen használható mini HIS rendszer, mellyel az egészségügyi szolgáltatók eleget tudnak majd tenni az EESZT felé történő jelentéstételi kötelezettségüknek. A készülő rendszer az alap funkciókat (például nyilvántartás, vényírás, jelentési kötelezettségek, EESZT lekérdezések) fogja tudni kezelni és egy webes felületen, böngészőből lesz majd elérhető.
Ez alapján fontos megjegyezni, hogy a miniHIS rendszer nem lesz alkalmas a NEAK felé történő jelentéstételi kötelezettség teljesítéséhez. A mini HIS rendszer akkreditációjával és publikálásával kapcsolatos, az EESZT Információs Portálon https://e-egeszsegugy.gov.hu/ megjelenő további információkig szíves türelmét kérjük.
EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztály”

Kiegészítés:

A NEAK felé történő jelentéstételi kötelezettség azokra az orvosokra vonatkozik, akiknek eddig is kellett jelentést küldeniük (pl. közfinanszírozott fogorvosok, akik az ORKÁ-t használják).

Magánorvosoknak, üzemorvosoknak, rendelőknek elérhető rendszergazdai, üzemeltetési, karbantartási szolgáltatásaink elérhetőek.