Érdekesség: A receptek alján lévő 2009 május 1-től érvényes extra vonalkód adattartalma és szerepe 2017 november 1-től

A vények alján lévő “extra vonalkód”, Code128 és amit tudni érdemes róluk

A vény méretét és tartalmát is megváltozatta az OEP 2009. május 1-jétől. A vény szélessége 12,192 cm-re (4,8 col) változott, a hossza pedig egy A4-es lap szélességével egyezik meg, tehát 21 cm lett. A vény előlapjának egyes feliratai is változtak, illetve új mezőket is létre hoztak. A vény hátoldalára pedig tájékoztató szöveget helyeztek el.

Az ún. extra vonalkód a vény aljára kerül, mely egy normál Code128 típusú kód és ebben az alkalmazásban az 53/2007. (XII.7.) EüM rendelet alapján használható:
1. Az „extra vonalkód” adattartalma:

a) vonalkód azonosító, értéke „3″,

b) a vény felírás dátuma,

c) a TAJ szám,

d) a BNO kód,

e) a vény felírás jogcíme,

f) a helyettesíthetőség,

g) a felírt gyógyszer TTT kódja,

h) a felírt gyógyszer mennyisége,

i) ellenőrző összeg.
 

2. Példa „extra vonalkód” adattartalmára és annak kódolására:

2009.05.01-től érvényes extra vonalkód

 

3. Az „extra vonalkód” műszaki leírása: Code-128 jelkép MSZ EN 799:2001 számú szabvány 4.6 pontja alapján a jelkép méreteit és tűréseit az adott alkalmazási környezet határozza meg. A megfelelő leolvashatóság érdekében – figyelembe véve az olvashatóságot és a dekódolhatóságot – az X=0,33-0,495 mm közötti modulméret javasolt. Ugyancsak az alkalmazási környezet alapján a javasolt minimális vonalmagasság 12 mm (MSZ EN 799:2001 számú szabvány 4.6. pontja alapján). A jelkép előtt és mögött megjelenő világos nyugalmi mező X=0,33 mm esetén minimum 3,4 mm (MSZ EN 799:2001 számú szabvány 4.6.3.1 pontja alapján). A vonalkódba bekódolt adatok szemmel olvasható módon történő feltüntetése az adott alkalmazási környezetben tiltott.

forrás: vonalkod.hu

2017.11.01-től az EXTRA VONALKÓD azért marad a kinyomtatott vényen, mert az EESZT-hez még nem csatlakozott gyógyszertárak, illetve szolgáltatás kiesés alkalmával az EESZT-hez már csatlakozott gyógyszertárak ezzel tudják az adatokat a felírási igazolásról az expediáló programba felvinni (a kézi berögzítés helyett). 
Az extra vonalkód “rontott” lesz, mert az orvosi szoftver így jelezni tudja, hogy nem “sima” papír vényről, hanem elektronikus vény felírási igazolásáról van szó.

Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-) Az oldalt magánszemélyként azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése. Informatikus vagyok, főként (házi)orvosi rendelőkben és kisebb cégeknél végzek eseti és/vagy rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást. Bővebb információ: https://jvgtech.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.