Elbukott az orvosi kamara tagdíjemelési terve

Mindenki győzött, s az orvosok spóroltak évi 20 ezer forintot – így foglalható össze a Magyar Orvosi Kamara szombati közgyűlésének eredménye.

A rendes évi küldöttgyűlés témái közül egyetlen volt amely előzetesen is komolyabb izgalmat keltett a tagok és küldöttek körében, az éves tagdíj 2300 forintról 4000 forintra emelése. A hivatalban lévő elnökség avval érvelt, hogy van akkora szerepük az orvosok mostanában tapasztalható jövedelemnövekedésében, hogy méltányos lehet egy ilyen „visszacsorgatás”. És egyébként szükség van erre a több mint 500 millió forintos többletre a szervezet stabil gazdálkodásához. A javaslat ellen három területi szervezet is formálisan tiltakozott és számos csoport, és orvos adott hangot nem tetszésének a közösségi fórumokon. A legtöbben úgy érveltek, hogy a kamara gazdálkodását korábban sem tudták áttekinteni, s megítélésük szerint eddig sem kaptak semmit a befizetett pénzükért. A felforrósodott hangulat hatására Éger István elnök kevéssel a közgyűlés előtt külön sajtótájékoztatót is tartott, ahol azt igyekezett bizonyítani, hogy minden rendben, szabályosan gazdálkodnak.

A fogorvosok közül, akik különösen is elégedetlenek a kamara értük tett erőfeszítéseivel, egy csoport a kilépését is kilátásba helyezte arra az esetre, ha a közgyűlés megszavazza a tagdíjemelést. Ilyen előzmények után került sor a szombati öt órás tanácskozásra, melynek egyetlen izgalmas pontja a tagdíj kérdése volt. Végül a küldöttek 51 százaléka támogatta az emelést, ám ez kevés volt a kétharmadot igénylő döntéshez. Éger István számára, akinek elnöki beszámolóját nagy többséggel fogadták el, évek óta ez volt az első komoly közgyűlési presztízs veszteség, egy vereséggel felérő győzelem.

Népszava, Danó Anna

Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-) Az oldalt magánszemélyként azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése. Informatikus vagyok, főként (házi)orvosi rendelőkben és kisebb cégeknél végzek eseti és/vagy rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást. Bővebb információ: https://jvgtech.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük