Egyre többen csatlakoznak az elektronikus térhez

0
Egyre többen csatlakoznak az elektronikus térhez

2017. október 4. (szerda) 13:46 MTI

Szeptember eleje óta az egészségügyi szolgáltatók 75-80 százaléka kezdte meg a csatlakozást az EESZT-hez.

Hiba nélkül zajlott le az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) próbaidőszaka, a rendszerhez november 1-jével valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell – mondta az e-health koordinációért felelős miniszteri biztos szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Vartus Gergely elmondta, a rendszer március 15. és augusztus 15. közötti pilotidőszaka alatt nyolcvan intézményt vontak be, négyszázezer egészségügyi adat és négyszázezernél is több e-recept keletkezett. Emlékeztetett, az EESZT országos kiterjesztése szeptember elején indult, és eddig 4722 háziorvos, 2705 gyógyszertár, 315 járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó intézmény kezdte meg a csatlakozást, tehát az egészségügyi szolgáltatók 75-80 százaléka.

A miniszteri biztos elmondta azt is, hogy az EESZT-hez a jövő év november 1-jével csatlakozniuk kell a magánszolgáltatóknak is, és az Országos Mentőszolgálat is akkortól “lép a rendszerbe”.

Vartus Gergely külön kitért az EESZT felhőalapú rendszer egyik fontos elemére, az e-receptre. Hangsúlyozta, hogy november 1-je után sem fog alapvetően változni a gyógyszerek patikai kiváltása, a papír alapú vények továbbra is használatban maradnak. Azonban – folytatta – bárki kiválthatja az orvos által számára felírt készítményeket a papírvény nélkül is. Ehhez csak a személyi igazolványa és a TAJ-kártyája együttes felmutatására van szükség, vagy ha rendelkezik e-személyivel, akkor ez utóbbi dokumentumot elegendő a patikusnak bemutatnia.

Vartus Gergely hozzátette, a rendszer a november 1-je utáni és a pilotrendszerben született adatokkal töltődik fel, de további fejlesztésével az elmúlt öt év – intézményeknél meglévő – betegadatai is a felhőbe kerülnek majd.

Megjegyzés (Jancsek Árpád): A jelenlegi tapasztalataim szerint a háziorvosok nagy része legalább addig eljutott, hogy igényelte az e-személyit, sokak viszont már elküldték a Csatlakozási kérelmet és átvették a kártyaolvasókat is.. Nagyon sokan viszont meglepő módon eddig nem foglalkoztak az egésszel, vagy pedig nem is nagyon hallottak róla és most kezdik el a csatlakozási folyamatot, így szerintem már most borítékolható, hogy a háziorvosok legalább 20-30%-a NEM fog tudni teljesíteni minden feltételt a november 1-i határidőre! De ezzel azt hiszem nem mondok nagy újdonságot!