Egyre gyakoribb a kanyaró – Egyre kevesebb európai oltatja be magát

Mindössze egy év alatt háromszorosára nőtt a kanyarós megbetegedések száma az EU-ban. Az Európai Parlament (EP) egészségügyi szakbizottsága szorosabb uniós együttműködést javasol.

A kamaronline.hu nagyon jó összefoglalója az alábbikaban olvasható:

Ma már többek közt a fekete himlő, a járványos gyermekbénulás, a kanyaró, a mumpsz és a bárányhimlő is védőoltással kivédhető, de a vakcinák elterjedése előtt emberek milliói haltak meg a fertőzés következményében, a szövődmények között pedig vakság és bénulás is gyakran előfordult. Kölcsey Ferenc, a nemzeti himnusz költője is fekete himlő következtében vesztette el egyik szeme világát.

A védőoltásoknak hála a himlőt mára sikerült teljesen felszámolni, és a gyermekbénulást okozó poliovírus is várhatóan el fog tűnni, míg más fertőző megbetegedéseket sikerült jelentősen visszaszorítani. Ezek közé tartozik a kanyaró is.

A kanyaróvakcinát az 1960-as években fejlesztették ki, azelőtt évi 2,6 millió ember halt bele a cseppfertőzéssel terjedő, rendkívül fertőző betegségbe. 2016-ban már csak 89 780 halálesetet jelentettek világszerte, ez a valaha mért legalacsonyabb szám.

A védőoltások a 21. században is a közegészségügy legfontosabb eszközei. A WHO adatai szerint évente 2-3 millió ember életét menti meg vakcina, és további 1,5 millió halálesetet előzhettek volna meg, ha még hatékonyabbak lennének az oltási programok.

Háromszorosára nőtt a kanyarós megbetegedések száma az EU-ban

Bár világszerte egyre kevesebb kanyarós megbetegedést jelentenek, 2017-ben kiugróan sok, 14 451 esetről számoltak be Európában. Ez több mint háromszorosa a 2016-os adatoknak. Az esetek csaknem háromnegyedét Romániában és Olaszországban regisztrálták.

Magyarországon a kötelező MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni) oltásnak köszönhetően 99 százalékos az átoltottság, és csak 36 kanyarós megbetegedést jelentettek tavaly. Európában viszont a kanyarós betegek 87 százaléka nem kapott védőoltást a betegség ellen.

Miért terjed újra a kanyaró Európában?

A kanyaró elleni hatékony védekezéshez arra van szükség, hogy a lakosság legalább 95 százaléka megkapja a kétdózisú MMR oltást. 2016-ban csupán hét uniós tagállam, Magyarország, Horvátország, Litvánia, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Svédország tudta ezt elérni. Olaszországban 83 százalékos, Romániában pedig mindössze 76 százalékos volt az átoltottság mértéke.

EP-képviselők: csökken a beoltott lakosság száma

Az Európai Parlament egészségügyi szakbizottsága március 20-án fogadta el az európai átoltottság arányának csökkenésével és annak közegészségügyi következményeivel foglalkozó állásfoglalási indítványt.

Európán belül jelentős eltérések tapasztalhatók az átoltottság mértékében, ennek oka lehet a tagállamonként eltérő oltási szabályozás, a vakcinák növekvő ára és az is, hogy egyre kevesebben adatják be a védőoltásokat.

Az állásfoglalás-tervezetben az EP-képviselők arra szólítják fel a Bizottságot, hogy hangolja össze a tagállamok között a védőoltások rendjét és támogassa a nemzeti szintű kezdeményezéseket. Emellett a képviselők üdvözölték a közös közbeszerzésről szóló megállapodást, amely csökkenteni fogja az európai vakcinák árát.

Oltani vagy nem oltani?

Az EP-képviselők különösen aggályosnak tartják, hogy egyre többen utasítják vissza a védőoltásokat, vagy nem engedik a gyermekeiket beoltani.

„Túl sok szülő kerüli el a védőoltásokat, és számos fertőző megbetegedés bukkan fel újra” – mondta Elena Gentile (szocialista, olasz), a tervezet társszerzője

Az emberek különböző okokból kerülik el vagy utasítják vissza a védőoltásokat. Mivel pont a védőoltások miatt Európában eltűntek szem elől ezek a fertőző betegségek, sokan úgy vélik, felesleges a vakcinákkal védekezni ellenük. Mások azt hiszik, az oltások nem biztonságosak, és veszélyes mellékhatásaik lehetnek. Hiába mutatta ki számos kutatás, hogy nincs kapcsolat az MMR-oltás és az autizmus között, az elméletnek továbbra is sok követője van az interneten, fórumokon és a közösségi médiában.

„A védőoltásaink teljes mértékben biztonságosak. Rengeteg az azzal kapcsolatos félreértés, hogy az oltásoktól megbetegednek az emberek, de ez természetesen nonszensz. Egy veszélyes nonszensz” – tette hozzá Renate Sommer (néppárti, német), a tervezet társszerzője.

A képviselők üdvözölték a bizottsággal közös cselekvési tervet az oltással szembeni félreértések és félelmek eloszlatására. Ennek részeként az EU számos intézkedést hoz annak érdekében, hogy a védőoltások engedélyezési folyamata az emberek számára is átláthatóbb legyen, és ismeretterjesztő kampányokkal veszik fel a küzdelmet a különösképpen online terjedő téves információk ellen.

„Meg kell nyugtatnunk a családokat és harcolnunk kell a félrevezetés ellen” – mondta Marco Affronte (zöldpárti, olasz), a tervezet társszerzője.

A téma az áprilisi vagy a májusi plenáris ülésen kerül napirendre. Az Európai Bizottság várhatóan még nyár előtt lépéseket tesz annak érdekében, hogy az unió szorosabb együttműködéssel lépjen fel a védőoltással megelőzhető betegségek ellen – zárul az EP közleménye.

forrás: kamaraonline.hu

Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-) Az oldalt azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése. Informatikus vagyok, főként (házi)orvosi rendelőkben és kisebb cégeknél végzek rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye), vagy távoli eléréses (Magyarország) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást. A rendelőkben már nem elég az általános hardveres/szoftveres ismeret, hanem az egészségügyi informatikai követelményekkel, orvosi szoftverekkel is tisztában kell lenni. Így van ez mostanában például az EESZT-vel, E-recepttel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.