Az ÁEEK levele: EESZT tájékoztató fórum háziorvosoknak

0
EESZT tájékoztató fórum háziorvosoknak

Az ÁEEK levele: EESZT tájékoztató fórum háziorvosoknak

Tisztelt Kolléganő/Kolléga!

Engedje meg, hogy ismételten felhívjam a figyelmét az alábbi, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez való csatlakozással kapcsolatos feladatokról szóló, háziorvosoknak szervezett fórumra.

A fórumra természetesen a praxisban dolgozó asszisztenseket is szeretettel várjuk.

Kérem, hogy amennyiben módjában áll, ajánlja más kollégák figyelmébe is a rendezvényt/rendezvényeket!

Helyszín:

Lurdy-ház Konferenciaközpont, 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.

A fórumra két alkalommal kerül sor

2017. szeptember 26-án 13 órai, illetve

2017. október 13-án szintén 13 órai kezdettel.

12.30 – 13.00 regisztráció

13.00 – 13.15 megnyitó dr. Vartus Gergely

13.15 – 14.00 EESZT előadás Szabó Bálint

14.00 – 15.00 Fórum: kérdések és válaszok dr. Horváth Lajos, moderátor dr. Vajer Péter

Kérem, hogy az alábbi linken regisztráljon, válassza ki, hogy melyik napon kíván részt venni a fórumon.

https://sites.google.com/view/eeszt-tajekoztato-haziorvos/f%C5%91oldal

A minél hatékonyabb tájékoztatás érdekében a kérdéseket szeretnénk előre összegyűjteni, így ugyanitt felteheti kérdéseit is.

Íme néhány kérdés, amiket a mai napig a kollégák feltettek, és a helyszínen megadjuk a válaszokat:

· Bianco receptek sorsa az EESZT-ben?

· A rendelőn kívül a helyi szociális otthonban is telepítve van a számítógépes program, amin az ottani asszisztensnőm használ. Rendelési idő alatt eddig tudott beutalót nyomtatni, illetve a betegek rendszeres gyógyszereit receptre nyomtatni rendelési időben is. Hogyan tudjuk ezt megoldani a továbbiakban is – tehát egyszerre, egy időben két helyen receptet, beutalót nyomtatni

· Minden munkafolyamat külön belépést igényel?

· Iskolaorvosi ellátásban hogyan történik majd a beutalók kiadása, leletek lekérdezése, ha az nincs az elektronikus rendszerben? Továbbra is kell a gyermekellátásban papíralapú beutalót, vényt nyomtatni? Ha a beteg ellátásának beírása nem történik meg teljesen, akkor azt lehet folytatni 1-2 óra múlva (nagy tömegben van , hogy csak a legszükségesebbeket rögzítjük, majd miután az összes beteget elláttuk és azok hazamentek, pótoljuk a hiányokat(pl: kísérő diagnózisok, hozott leletek)?

· Váltópraxis rendszerébe be tudok-e lépni az én személyimmel?

· Hogyan működik a helyettesítés, pl szabadság esetén?

· Az asszisztensnek is lesz-e lehetősége az orvostól független E-térbeli munkára, ha igen. akkor nyilván neki is kell majd vizsgáznia? Csak a beharangozott vizsga letétele után lehet egyáltalán csatlakozni az E-térhez? Ha igen, mi lesz akkor, ha a helyettesem nem tette ezt le időben, de engem helyettesítene egy betegség miatt a rendelőben? Nekem kell utólag “fellőni” az E-térbe az általa megírt recepteket is? Ha hirtelen elmegy az internet pl.: áramszünet miatt, vagy a szolgáltató hibája miatt, receptet kézzel megírjuk a betegnek, másnap ezeket is az E-tér felé küldeni kell? Mi történik akkor, ha bármilyen apró gond miatt, november 1-én nem, de november 7-én már csatlakozni tudnánk a rendszerhez?

· e-olvasó telepítése, nővérnek is kell-e

· A körzeti nővéreknek mihez lesz kompetenciája? Az e-recept elküldése után továbbra is nyomtatjuk a receptet? Meddig? A betegek e-profilját ki tölti fel a rendszerbe? A régi zárójelentések és egyéb orvosi adatok láthatók lesznek?

· recept írás; TAJ nélkül érkező betegek sürgősségi ellátása; beteg által nem kiváltott receptek; külföldiek ellátása; “pro familia” receptek; áramszünet idején ellátott betegek utólagos felvitele?;

· Rontott recept ill. beutaló törölhető-e/módosítható-e? Visszamenőleg is?, 2. A rendszeren keresztül ellenőrizhető-e majd, hogy a beteg kiváltotta-e az adott receptet ill. felhasználta-e a beutalót?, 3. Külsős helyettessel (orvos, asszisztens) hogyan használható a rendszer, egyáltalán használható-e így?, 4. Ha a beutalón nem pontos a kiválasztott intézményi kód (mert pl. több is van a listán és épp nem a jót választjuk ki) vajon azt az e-beutalót is fel tudja használni a beteg? Megjelenik célintézményben a nem megfelelően címzett beutaló is?, 5. Két külön helyiségben (tanácsadó, betegrendelő) dolgozunk, egy hálózaton működik a két számítógépünk, de a fő gép a betegrendelőben található. Elég csak a fő gépen használni az e-személyi leolvasót vagy mind a két helyen be kell jelentkezni?

· Külső helyettes (orvos, asszisztens) hogyan tudja majd használni a rendszert?, A rendszeren keresztül tudjuk-e ellenőrizni, hogy a receptet kiváltották-e ill. a beutalót felhasználták-e?, Tévesen felírt receptet/beutalót lehet-e törölni vagy módosítani, akár visszamenőleg is?, Két külön helyiségben dolgozunk (betegrendelő, tanácsadó), a betegrendelőben van a fő gép. Elég ott használni az leolvasót?

· Hogyan irhatja fel az asszisztensnő a recepteket a rendelések előtt, még az orvos jelenléte nélkül? Mi történik a beteg lakásán történő gyógyszerfelíráskor? E-aláírás csak magáncélú? a tájékoztatója szerint igen-akkor hogy jön a receptfelíráshoz? 18 év alattiaknál marad a párhuzamos papíralapú vény is?

· 5 év klinikai gyakorlat, szakvizsgára készülés után, szakvizsga előtt házi gyermekorvosnak készülve minden érdekel,ami a mindennapi munkámat megkönnyíti.