Az ÁEEK levele: EESZT tájékoztató fórum háziorvosoknak

Az ÁEEK levele: EESZT tájékoztató fórum háziorvosoknak

Tisztelt Kolléganő/Kolléga!

Engedje meg, hogy ismételten felhívjam a figyelmét az alábbi, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez való csatlakozással kapcsolatos feladatokról szóló, háziorvosoknak szervezett fórumra.

A fórumra természetesen a praxisban dolgozó asszisztenseket is szeretettel várjuk.

Kérem, hogy amennyiben módjában áll, ajánlja más kollégák figyelmébe is a rendezvényt/rendezvényeket!

Helyszín:

Lurdy-ház Konferenciaközpont, 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.

A fórumra két alkalommal kerül sor

2017. szeptember 26-án 13 órai, illetve

2017. október 13-án szintén 13 órai kezdettel.

12.30 – 13.00 regisztráció

13.00 – 13.15 megnyitó dr. Vartus Gergely

13.15 – 14.00 EESZT előadás Szabó Bálint

14.00 – 15.00 Fórum: kérdések és válaszok dr. Horváth Lajos, moderátor dr. Vajer Péter

Kérem, hogy az alábbi linken regisztráljon, válassza ki, hogy melyik napon kíván részt venni a fórumon.

https://sites.google.com/view/eeszt-tajekoztato-haziorvos/f%C5%91oldal

A minél hatékonyabb tájékoztatás érdekében a kérdéseket szeretnénk előre összegyűjteni, így ugyanitt felteheti kérdéseit is.

Íme néhány kérdés, amiket a mai napig a kollégák feltettek, és a helyszínen megadjuk a válaszokat:

· Bianco receptek sorsa az EESZT-ben?

· A rendelőn kívül a helyi szociális otthonban is telepítve van a számítógépes program, amin az ottani asszisztensnőm használ. Rendelési idő alatt eddig tudott beutalót nyomtatni, illetve a betegek rendszeres gyógyszereit receptre nyomtatni rendelési időben is. Hogyan tudjuk ezt megoldani a továbbiakban is – tehát egyszerre, egy időben két helyen receptet, beutalót nyomtatni

· Minden munkafolyamat külön belépést igényel?

· Iskolaorvosi ellátásban hogyan történik majd a beutalók kiadása, leletek lekérdezése, ha az nincs az elektronikus rendszerben? Továbbra is kell a gyermekellátásban papíralapú beutalót, vényt nyomtatni? Ha a beteg ellátásának beírása nem történik meg teljesen, akkor azt lehet folytatni 1-2 óra múlva (nagy tömegben van , hogy csak a legszükségesebbeket rögzítjük, majd miután az összes beteget elláttuk és azok hazamentek, pótoljuk a hiányokat(pl: kísérő diagnózisok, hozott leletek)?

· Váltópraxis rendszerébe be tudok-e lépni az én személyimmel?

· Hogyan működik a helyettesítés, pl szabadság esetén?

· Az asszisztensnek is lesz-e lehetősége az orvostól független E-térbeli munkára, ha igen. akkor nyilván neki is kell majd vizsgáznia? Csak a beharangozott vizsga letétele után lehet egyáltalán csatlakozni az E-térhez? Ha igen, mi lesz akkor, ha a helyettesem nem tette ezt le időben, de engem helyettesítene egy betegség miatt a rendelőben? Nekem kell utólag “fellőni” az E-térbe az általa megírt recepteket is? Ha hirtelen elmegy az internet pl.: áramszünet miatt, vagy a szolgáltató hibája miatt, receptet kézzel megírjuk a betegnek, másnap ezeket is az E-tér felé küldeni kell? Mi történik akkor, ha bármilyen apró gond miatt, november 1-én nem, de november 7-én már csatlakozni tudnánk a rendszerhez?

· e-olvasó telepítése, nővérnek is kell-e

· A körzeti nővéreknek mihez lesz kompetenciája? Az e-recept elküldése után továbbra is nyomtatjuk a receptet? Meddig? A betegek e-profilját ki tölti fel a rendszerbe? A régi zárójelentések és egyéb orvosi adatok láthatók lesznek?

· recept írás; TAJ nélkül érkező betegek sürgősségi ellátása; beteg által nem kiváltott receptek; külföldiek ellátása; “pro familia” receptek; áramszünet idején ellátott betegek utólagos felvitele?;

· Rontott recept ill. beutaló törölhető-e/módosítható-e? Visszamenőleg is?, 2. A rendszeren keresztül ellenőrizhető-e majd, hogy a beteg kiváltotta-e az adott receptet ill. felhasználta-e a beutalót?, 3. Külsős helyettessel (orvos, asszisztens) hogyan használható a rendszer, egyáltalán használható-e így?, 4. Ha a beutalón nem pontos a kiválasztott intézményi kód (mert pl. több is van a listán és épp nem a jót választjuk ki) vajon azt az e-beutalót is fel tudja használni a beteg? Megjelenik célintézményben a nem megfelelően címzett beutaló is?, 5. Két külön helyiségben (tanácsadó, betegrendelő) dolgozunk, egy hálózaton működik a két számítógépünk, de a fő gép a betegrendelőben található. Elég csak a fő gépen használni az e-személyi leolvasót vagy mind a két helyen be kell jelentkezni?

· Külső helyettes (orvos, asszisztens) hogyan tudja majd használni a rendszert?, A rendszeren keresztül tudjuk-e ellenőrizni, hogy a receptet kiváltották-e ill. a beutalót felhasználták-e?, Tévesen felírt receptet/beutalót lehet-e törölni vagy módosítani, akár visszamenőleg is?, Két külön helyiségben dolgozunk (betegrendelő, tanácsadó), a betegrendelőben van a fő gép. Elég ott használni az leolvasót?

· Hogyan irhatja fel az asszisztensnő a recepteket a rendelések előtt, még az orvos jelenléte nélkül? Mi történik a beteg lakásán történő gyógyszerfelíráskor? E-aláírás csak magáncélú? a tájékoztatója szerint igen-akkor hogy jön a receptfelíráshoz? 18 év alattiaknál marad a párhuzamos papíralapú vény is?

· 5 év klinikai gyakorlat, szakvizsgára készülés után, szakvizsga előtt házi gyermekorvosnak készülve minden érdekel,ami a mindennapi munkámat megkönnyíti.

Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-) Az oldalt azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése. Informatikus vagyok, főként (házi)orvosi rendelőkben és kisebb cégeknél végzek rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye), vagy távoli eléréses (Magyarország) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást. A rendelőkben már nem elég az általános hardveres/szoftveres ismeret, hanem az egészségügyi informatikai követelményekkel, orvosi szoftverekkel is tisztában kell lenni. Így van ez mostanában például az EESZT-vel, E-recepttel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.