10 forintért sem kell a háziorvosi praxis B.A.Z. megyében

0
Halmaj község címere

Forrás: Hegyi Erika, Borsod Online

Halmaj, Miskolc – Megyeszerte komoly gondot jelent, hogy nincs jelentkező a háziorvosi praxisokra. Abaújban a 60 éves háziorvosok fiatalnak számítanak. De az egész megyében ez a helyzet.

Nem jó a praxistörvény. Nem biztosítja az orvos megfelelően erős jogi állását. Ráadásul gyenge a finanszírozás is. Dr. Lipusz Lóránt halmaji háziorvos szerint ezek is az okai annak, hogy a megyében nagyon sok helyen idősek a háziorvosok. „Egy éve hirdetem a praxisomat a webdokin, de még csak nem is érdeklődnek iránta” – mondta Lipusz Lóránt, aki egyike azoknak a háziorvosoknak, akik már régen élvezhetnék nyugdíjas éveiket, de mivel nincs utánpótlásuk, maradnak. Lipusz doktor 72 éves, és ezzel az életkorral még nem is tartozik a legidősebbek közé. Felsődobszán és a szomszédos településeken például dr. Kiss Lajos 84 éves háziorvos teljesít szolgálatot.

Lipusz Lóránt azt is elmondta, hogy az egyik volt csoporttársa egy dunántúli kisvárosban háziorvos. Ő már ott tart, hogy tíz forintért árulja a praxisát, de így sem kell senkinek.

„Én is csak azért nem mentem még eddig nyugdíjba, mert szégyellném, hogy Lajos 84 évesen is dolgozik, én meg a 72 évemmel már nyugdíjba akarok menni – teszi hozzá nevetve. – Az egyik volt csoporttársam egy dunántúli kisvárosban háziorvos. Ő már ott tart, hogy tíz forintért árulja a praxisát, de így sem kell senkinek…”

Fiatalok nincsenek
A háziorvos Halmajon kívül Csobád és Kiskinizs betegeit is ellátja, és azzal a rekorddal büszkélkedhet, hogy ő dolgozik a legrégebben Abaújban. 1972-ben kezdte a gyógyítást Hernádvécsén, 1981-től pedig a halmaji praxist viszi. És hogy hogyan bírja? Mint mondja, két asszisztense van, ők nagyon sokat segítenek neki.

Halmaj község címere, halmaj.hu

„Abaújban egyébként nem szívderítő a helyzet. A térségben a legfiatalabb háziorvos 58 éves. Szikszón három 65 év körüli kolléga rendel, Encsen szintén 60 év körüliek a háziorvosok, Garadnán és a környező településeken pedig 68 éves. Pedig két fiatal orvos is végez hamarosan az egyetemen, az egyik csobádi, a másik halmaji, de egyiküket sem érdekli szülőföldjük praxisa. Ennek az lehet az oka, hogy a háziorvosi munka tulajdonképpen 24 órás szolgálatot jelent. Volt idő, amikor itt laktam Halmajon. Akkor bizony éjszaka is többször felcsöngettek ilyen-olyan problémával. A háziorvosi pályának azonban szépsége is van, nem csak nehézsége. Az ellátott településeken szinte minden embert ismerek. Tudom, hogy kinek mi a betegsége, mi az öröme, bánata, és tudom azt is, hogy ki az, akinek sürgős segítségre van szüksége, és ki az, aki csak túlaggódja. Úgy érzem, megbecsülnek a betegeim” – mondta dr. Lipusz Lóránt.

Egyre rosszabb lesz
Dr. Cziáky Tamás, a Magyar Orvosi Kamara B.-A.-Z. Megyei Területi Szervezetének elnöke szerint örülnünk kell, hogy az idős háziorvosok még dolgoznak. Hangsúlyozta: a fiatalok számára nem vonzóak a vidéki praxisok, hiszen ott nincs megfelelő társadalmi és kulturális élet, élelmiszerüzlet is csak a negyedik településen, rosszak a szociális és egészségügyi körülmények. A nagyvárosi, bulizós egyetemi évek után nem ilyesmire vágynak a fiatalok.

„Valóban baj, hogy idősek a vidéki háziorvosok, de legalább még dolgoznak. A 40–45 év közötti generáció ugyanis teljesen hiányzik. Ők azok, akik az egyetem elvégzése után elmentek gyógyszerképviselőnek, vagy külföldön vállaltak munkát. Az észak-borsodi és észak-abaúji kis településeken még a gyógyítás öröme sincs meg, hiszen a háziorvos hiába írja fel a gyógyszert, ha az embereknek nincs pénzük kiváltani. A helyzet pár év múlva egyre rosszabb lesz, mert akkor például a miskolci, megüresedő körzetekbe kimennek a kórházakban dolgozó szakorvosok, mert elegük van abból, hogy tízszer annyit kell dolgozniuk, mint a fővárosi kollégáiknak. Így omlik össze a rendszer, miközben a háziorvosi körzetek problémája sem oldódik meg.”

Forrás: Hegyi Erika, Borsod Online

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here