Új formátumú, kék színű felírási igazolás is használható

0

2020.11.09. – Dr. Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgató-helyettes tájékoztatása szerint az elmúlt napokban ingyenesen, új formátumú felírási igazolásokat bocsátottak az orvosok rendelkezésére. Az új papír FIG mérete és beosztása megegyezik a hagyományos vényével, de kék színű és legfelül szerepel rajta a „FELÍRÁSI IGAZOLÁS” felirat. Továbbá – hasonlóan az orvosi vényhez – biztonsági elemekkel ellátott és sorszámozott.

Erre azért került sor, mert július 1-ig a papír alapú FIG nyomtatása a NEAK által rendszeresített vényekre volt lehetséges, de ez az előírás megszűnt és a papír FIG formátumával kapcsolatban új előírás nincs. Ugyanakkor jogszabályban előírt helyzetekben a papír FIG adása továbbra is kötelező. Az orvosok rendelkezésére bocsátott papír FIG-ekkel az orvosoknak egyszerűbbé válik a papír FIG nyomtatása (szoftvert sem kell módosítani) és a betegek számára is egyértelműbbé válik a vény és a felírási igazolás megkülönböztetése. Főigazgató-helyettes asszony reméli, hogy ezzel a gyógyszertárak számára is biztonságosabbá válik a papír FIG alapján kezdeményezett expediálás és a dupla kiváltások gyakorisága is csökkenni fog.

Az új formátumú papír FIG-gel a NEAK a koronavírus-járvány végéig tervezi ellátni az orvosokat, akiknek nem kötelező ezek használata.

Forrás: MGYK