TB jogviszony állapotának jelzése az EgészségAblak mobilapplikációban

2024.01.16. – ESZFK – Új, TB-lámpa menüponttal bővült az EgészségAblak mobilapplikáció, amelyben a felhasználó tájékoztatást kaphat a társadalombiztosítási azonosító jelének (TAJ) érvényességét és társadalombiztosítási (TB) jogviszonyának állapotáról. Az új menünek köszönhetően az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél már nemcsak a szolgáltatók, hanem a felhasználó is tájékozódhat jogosultságának státuszáról.

A társadalombiztosítási azonosító jel (TAJ) és a TB jogviszony státuszát a menüpont megnyitásakor szinkronizálja a rendszer, illetve van lehetőség a manuális frissítéskérésre is. Amennyiben a szolgáltatás nem elérhető, úgy az alkalmazás az utolsó lekérdezés időpontjában érvényes státuszt jeleníti meg. Az adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a TAJ kártyát.

TB-lámpa az EgészségAblak mobilapplikációban

A TB-lámpa menüpont csak a felhasználó adatait jeleníti meg, képviseleti jogosultság esetén a meghatalmazó ill. képviselt személy társadalombiztosítási azonosító jelének (TAJ), TB jogviszonyának adatai nem jelennek meg.

Az alábbi státuszok jelenhetnek meg:

A TB-lámpán kívül további kényelmi funkcióval is kiegészült az EgészségAblak mobilapplikáció. A Háziorvos menüpontban a választott háziorvos rendelési ideje, címe és telefonszáma mellett már lehetőség van közvetlenül az applikációból hívni a megadott telefonszámot.

Amennyiben eltérést tapasztal az itt megjelenített és a tényleges rendelési idő között, kérjük jelezze azt az érintett fővárosi és vármegyei kormányhivatal területileg illetékes járási/fővárosi kerületi népegészségügyi osztálynál (kormanyhivatalok.hu).

Az EgészségAblak mobilalkalmazásról bővebben ide kattintva olvashat.

Forrás: ESZFK

Szövegesen:

ZÖLD SZÍN: TAJ szám érvényes, a jogviszony rendezett

ZÖLD SZÍN: TAJ érvényes, jogviszony rendezése folyamatban
A megjelenített állapot azt jelzi, hogy az Ön által kezdeményezett jogviszonyrendezésre irányuló eljárás folyamatban van, amely idő alatt egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Ezen jelzés ideje alatt külföldi gyógykezelésre/EU-kártyára nem jogosult.

ZÖLD SZÍN: TAJ érvényes, jogviszony rendezése folyamatban
A megjelenített állapot azt jelzi, hogy a biztosítási jogviszonya megszűnését követő türelmi idő (maximum 45 nap) áll fenn, amely idő alatt egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Ezen jelzés ideje alatt külföldi gyógykezelésre/EU-kártyára nem jogosult.

PIROS SZÍN: TAJ érvényes, jogviszonya rendezetlen
A jogviszony rendezetlensége esetén az egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátás elvégzését, azonban jogviszonya rendezése érdekében az illetékes vármegyei kormányhivatalhoz kell fordulnia.

KÉK SZÍN: TAJ átmenetileg érvénytelen, külföldön biztosított
Az egészségügyi szolgáltatások csak térítés mellett vehetők igénybe, vagy a külföldi biztosító által kiállított jogosultságigazolása alapján.
* Amennyiben a külföldi biztosítás már lezárult, úgy a TAJ érvényességének rendezését az illetékes vármegyei kormányhivatalnál kezdeményezheti.

BARNA SZÍN: TAJ egyéb okból érvénytelen
Az egészségügyi szolgáltatások csak térítés mellett vehetők igénybe. A TAJ érvényességének rendezését a kormányhivatalnál kezdeményezheti.

BARNA SZÍN: TAJ NAV tartozás miatt érvénytelen
Az egészségügyi szolgáltatások csak térítés mellett vehetők igénybe. A TAJ érvényességének rendezését a lakóhely szerint illetékes NAV-nál kezdeményezheti.

SÁRGA SZÍN: TAJ érvényes, de korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult
A lámpa azt jelzi, hogy Ön az egészségbiztosítóval kötött megállapodás alapján jogosult korlátozott egészségügyi szolgáltatásra. A sürgősségi fogászati ellátás kivételével – nem jogosult fogászati ellátásra, külföldi gyógykezelésre, illetve a transzplantációs várólistára sem kerülhet fel. A megállapodás megkötésekor és az állapotfelmérés során megállapított és rögzített krónikus betegségek vonatkozásában felmerült egészségügyi ellátásra a megállapodás szintén nem jogosít térítésmentesen.