Patikákban kezdődik a rákszűrés

0
Patikákban kezdődik a rákszűrés

Ősszel elindulhat végre az országos vastagbél-rákszűrés, melynek kezdőcsomagját a patikákban is átvehetik az érintettek – tudta meg a Népszava.

Bár korábban arról volt szó, hogy a szűrőprogram frontvonalában a háziorvosok állnak, ám annak ellenére, hogy páciensenként ezer forint extra-díjat is kaphatnak, csak az alapellátók fele vállalta a feladatot. Ezért a páciensek egy részéhez más csatornán kell eljuttatni a székletminta vizsgálatához szükséges csomagot. Az otthon levett mintát a laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak.

A Népszavának Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta: úgy tudja szeptember-október hónapban már elérhető lesz a gyógyszertárakban az egységdoboz, amelyben benne lesznek a mintavételhez és annak továbbításához szükséges eszközök. Azt, hogy pontosan mi a teendő, hogyan kell használni az átvett csomagot, arról a gyógyszerészek is adnak felvilágosítást. Hozzátette: ehhez már készül kommunikációs segédlet is a szakemberek számára.

A tervek szerint ősztől a regionális szűrőközpontok értesítenék az 50-70 éveseket, hogy vegyék át a vastagbél-rákszűréshez szükséges csomagjukat vagy a háziorvosoknál, vagy a patikákban. A székletmintát mindenkinek magának kell majd a mellékelt borítékban postára adnia. Az eredményről a páciens, és a háziorvosa is kap értesítést. Akinek a székletében a labor vért talált, azokat arról értesítik, hogy keressék meg a háziorvosukat, akik segítenek a további kivizsgálásban, és odaadják a soron kívüli – vastagbél-tükrözésre – szóló beutalót. E vizsgálat elvégzésére 47 központot, megyénként két intézményt jelöltek ki. A Népszava úgy tudja: az országos szűrőkampány keretében beutalt betegek vastagbéltükrözésének két héten belül meg kell történnie. Ehhez pénzt, és eszközöket is biztosítanak a programban. A jövő év végéig körülbelül 2,4 millió ember kaphat levelet.

Az elmúlt években már lezajlott mintegy 12 pilot programban eddig csaknem 160 ezer ember kapott vizsgálatra szóló behívót, alig felük élt a lehetőséggel és küldött székletmintát. Körülbelül hatezren kaptak visszajelzést a rák-gyanúról, de a kolonoszkópiás vizsgálaton azonban már csak 1800-an jelentek meg. Kétharmaduknál találtak kezelést igénylő elváltozást.

A vasragbél-rákszűrés országos kiterjesztése régi adóssága az egészségpolitikának. Legutóbb tavaly márciusban ígérte meg Balog Zoltán humán miniszter, hogy még 2017-ben elindul a szűrés. A Medicalonline pedig idén március elején számolt be arról, hogy mostanra erős csúszásban van a program, amelyre az unió 6,6 milliárd forintot adott. A pénzért cserébe pedig elvárják, hogy Magyarország három év alatt tíz százalékkal mérsékelje a vastagbélrák okozta halálozást, 2019 után pedig az államnak kell viselnie a szűrés fejenként mintegy 1800 forintos költségét.

Forrás: Danó Anna, Népszava

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here