OKFŐ: Tájékoztatás az eHVB rendszer 2023. július 1. napjától bekövetkező változásairól

eHVB
eHVB

Az OKFŐ 2023.01.17.-én kiküldött levele az eHVB változásokról:

Összefoglaló:

  • Az eHVB (Elektronikus Halottvizsgálati Bizonyítványt Kiállító Rendszer) teljes funkcionalitással 2023. július 1. napjától kezdi meg működését az OKFŐ működtetésében.
  • A teljes adattartalmú, papíralapú halottvizsgálati bizonyítványokat a jelenleg is érvényesjogszabályok szerint 2021. február 1. napjától 2023. június 30. napjáig továbbra is papír alapon állítják ki az orvosok.
  • A helyszíni vizsgálatot végző orvos feladata, hogy a halál tényének és idejének megállapítását követően, a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb az azt követő első munkanapon, az anyakönyvezéshez szükséges adatokat rögzítse az eHVB rendszerben.
  • A teljes körű funkcionalitással bíró eHVB rendszernek köszönhetően biztosítható, hogy az eljárás hatósági szereplői is egységes, zárt rendszerben érjék el az adatokat.
  • Az eHVB rendszer teljes elektronizáltságot biztosít az egyes szereplők között.

    eHVB
    eHVB

Az elhalálozások elektronikus adminisztrálása jelenleg nem teljes körű, a KSH adatai alapján az eHVB rendszerben az elhunytak mintegy 65%-a kerül csak rögzítésre, tehát a papíralapú nyomtatványok több, mint egyharmada -a jogszabályi kötelezettség ellenére -nem kerül online rögzítésre.

Az eHVB rendszer itt érhető el: https://ehvb.gov.hu/

Megtekinthető itt (pdf): Tájékoztatás az eHVB rendszer 2023. július 1. napjától bekövetkező változásairól

Korábbi cikkünk a témában: eHVB (Elektronikus Halottvizsgáló Bizonyítvány Kiállító) Rendszer felhasználói segédlet