Miben más az e-Recept? Minden, amit a betegeknek is érdemes tudniuk

forrás: dericom blog

2018. december 31-éig gyógyszerrendeléskor minden orvosnak felírási igazolást kell kiállítania, mely majdnem minden tekintetben megegyezik a jelenlegi papírvénnyel – csupán egy plusz e-Recept vonalkódot is tartalmaz.

Ezt teljesen ugyanúgy, mint eddig, mindennemű azonosítás nélkül a beteg vagy bárki más, rokon, ismerős kiválthatja a patikában.

Az újdonságot az jelenti, hogy az e-Receptre felírt készítményeket, a beteg saját maga számára akkor is ki tudja váltani bármely gyógyszertárban, ha otthon felejtette azt, hiszen az e-Recepten szereplő adatok, hogy kinek lett kiállítva, mik az ő azonosító adatai és, hogy mit rendelt számára az orvos, azonnal bekerülnek a közös Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT), és ezeket az információkat a patikákban a gyógyszerészek le tudják kérni a számítógépükre. A beteg számára elegendő, ha a TAJ kártyájával és a személyi igazolvánnyal, vagy az e-személyi igazolványával és az ahhoz tartozó pin-kódjával igazolja magát a gyógyszertárban.

Ettől eltérően a gyermekeknek felírt készítményeket csak a felírási igazolással lehet kiváltani, még a közvetlen hozzátartozóknak is.

Az e-Recept addig érhető el a gyógyszerész számára, amíg az nem kerül valahol kiváltásra. Utána már csak az orvos láthatja, hogy mit rendelt és azt is, hogy kiváltotta-e a beteg.

Érdemes tudni azt is, hogy a gyógyászati segédeszköznek (GYSE) minősülő termékeket továbbra is papír vényen kell felírni az orvosoknak, mivel ezek elektronikus vényen történő rendelését a jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé.

E-Receptet felírni csak orvosi jogosultsággal enged a rendszer. Az asszisztensek feladata a receptek előkészítésére korlátozódik. A jogszabályok továbbra is előírják, hogy a betegnek személyesen meg kell jelennie az orvosnál a receptíráshoz. Az e-Recept bevezetése a gyógyszerfelírási renden nem változtatott.

forrás: dericom blog

Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-) Az oldalt azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése. Informatikus vagyok, főként (házi)orvosi rendelőkben és kisebb cégeknél végzek rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye), vagy távoli eléréses (Magyarország) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást. A rendelőkben már nem elég az általános hardveres/szoftveres ismeret, hanem az egészségügyi informatikai követelményekkel, orvosi szoftverekkel is tisztában kell lenni. Így van ez mostanában például az EESZT-vel, E-recepttel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.