Miben más az e-Recept? Minden, amit a betegeknek is érdemes tudniuk

0
Miben más az e-Recept? Minden, amit a betegeknek is érdemes tudniuk

forrás: dericom blog

2018. december 31-éig gyógyszerrendeléskor minden orvosnak felírási igazolást kell kiállítania, mely majdnem minden tekintetben megegyezik a jelenlegi papírvénnyel – csupán egy plusz e-Recept vonalkódot is tartalmaz.

Ezt teljesen ugyanúgy, mint eddig, mindennemű azonosítás nélkül a beteg vagy bárki más, rokon, ismerős kiválthatja a patikában.

Az újdonságot az jelenti, hogy az e-Receptre felírt készítményeket, a beteg saját maga számára akkor is ki tudja váltani bármely gyógyszertárban, ha otthon felejtette azt, hiszen az e-Recepten szereplő adatok, hogy kinek lett kiállítva, mik az ő azonosító adatai és, hogy mit rendelt számára az orvos, azonnal bekerülnek a közös Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT), és ezeket az információkat a patikákban a gyógyszerészek le tudják kérni a számítógépükre. A beteg számára elegendő, ha a TAJ kártyájával és a személyi igazolvánnyal, vagy az e-személyi igazolványával és az ahhoz tartozó pin-kódjával igazolja magát a gyógyszertárban.

Ettől eltérően a gyermekeknek felírt készítményeket csak a felírási igazolással lehet kiváltani, még a közvetlen hozzátartozóknak is.

Az e-Recept addig érhető el a gyógyszerész számára, amíg az nem kerül valahol kiváltásra. Utána már csak az orvos láthatja, hogy mit rendelt és azt is, hogy kiváltotta-e a beteg.

Érdemes tudni azt is, hogy a gyógyászati segédeszköznek (GYSE) minősülő termékeket továbbra is papír vényen kell felírni az orvosoknak, mivel ezek elektronikus vényen történő rendelését a jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé.

E-Receptet felírni csak orvosi jogosultsággal enged a rendszer. Az asszisztensek feladata a receptek előkészítésére korlátozódik. A jogszabályok továbbra is előírják, hogy a betegnek személyesen meg kell jelennie az orvosnál a receptíráshoz. Az e-Recept bevezetése a gyógyszerfelírási renden nem változtatott.

forrás: dericom blog

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here