Kevésbé fáj a sorban állás – vény nélkül kapható a majdnem-Algopyrin (Népszava)

0

Forrás: Danó Anna, Népszava

Napokon belül ismét elérhetővé válik vény nélkül is az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító hatóanyaga. Az Algopyrin tizenkét évvel ezelőtt lett vényköteles. Egy hazai gyártó, a Meditop Gyógyszeripari Kft. Nodoryl Dolo néven hozza forgalomba, immár vény nélkül a metamizol-nátriumot. A dobozban lévő tabletták hatáserőssége csak fele akkora lesz, mint az eredeti terméké. A gyógyszerhatóság a tabletták kisebb hatóanyag tartalma miatt engedélyezte az új generikus szer recept nélküli megvásárolhatóságát. Az Algopyrin magyar fejlesztésű és gyártású termék, a márkanév is csak itthon van forgalomban.

Európában a Sanofi valamennyi metamizol hatóanyagú készítménye vényköteles. Nálunk viszont már többször is volt szabadon megvásárolható státuszban. Először 1992-ig volt vényköteles, akkor azonban a kormány úgy döntött, hogy a nem támogatott és biztonságos gyógyszereket recept nélkül is meg lehet vásárolni a patikákban. A szabad hozzáférést 2007-ben a gyógyszerpiac liberalizálásakor korlátozta ismét a hazai a gyógyszerhatóság.

A döntés nem hivatalos magyarázata szerint: az akkor évente 9-10 millió doboz Algopyrint értékesítő patikák jelentős piacot veszíthettek volna, ha az egyéb láz- és fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan ez a szer is forgalmazhatóvá vált volna a benzinkutakon, illetve a drogériákban. Hivatalosan maga a gyártó, a Sanofi Aventis kezdeményezte a vény nélkül kapható metamizol-tartalmú gyógyszerek státuszának a felülvizsgálatát. A szakmai érv pedig az volt, hogy a metamizol tartós fogyasztása a vérképző szervek zavarát, a fehérvérsejtek csökkenését, s ezáltal az immunrendszer gyengülését okozhatja.  Magyarországon az Algopyrin ma is az egyik legkedveltebb fájdalomcsillapító, még azzal együtt is, hogy a szerért kétszer is sorba kell állni – egyszer vényért, egyszer a patikában. Évente körülbelül 9 millió doboz fogy belőle. Arra nincs pontos adat, hogy mennyire növelik a háziorvosi várókban a zsúfoltságot a csak Algopyrin receptért érkezők. A gyógyszerészekre is nagy nyomás nehezedett. Sokan ugyanis arra próbálták rávenni a patikusokat, adják ki a szert vény nélkül is. A Népszavának a solymári Auchanban működő Kék Patika vezetője, Gellén Judit azt mondta: noha lassan 12 éve kell hozni a receptet, de még most is előfordul, hogy valaki enélkül próbálja kérni a szert, azzal együtt is, hogy mindig határozottan elzárkóztak minden ilyen kérés elől. Mint mondta: nagy könnyebbség lesz számukra, ha valóban elérhetővé válik ugyanez a hatóanyag vény nélkül is.A Népszavának az új terméket gyártó pilisborosjenői cég marketing igazgatója, Szilágyi Attila azt mondta: a jövő héten már minden patikában elérhető lesz, a saját fejlesztésű láz- és fájdalomcsillapítójuk.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az új helyzettel kapcsolatban a Népszavának azt mondta: örül a lehetőségnek, hogy szabadon hozzáférhetővé válik ez a hatóanyag: Hozzátette: önmagában a vény nélküli megvásárolhatóság óriási felelősséget ró a gyógyszerészekre, amelyhez a hatóságnak, a gyártónak, a szakmai kollégiumnak megfelelő módszertani ajánlást is kellene adnia. Hiszen a kisebb dózisból is be lehet szedni annyit, amivel az egészségkárosodás bekövetkezhet. Megkérdeztük az Algopyrin gyártóját, a Sanofi-Aventist arról, hogy az új generikus fájdalomcsillapító piacra kerülése miatt kezdeményezik-e az eredeti szer szabad elérhetőségét. Asztalos Andrea, a Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója azt válaszolta: az Algopyrin 500mg 10-es kiszerelésű tabletta továbbra is vényköteles lesz. Hozzátette: ugyanakkor a készítmény július 1-től lekerült a közgyógyellátási listáról. (A Népszava úgy tudja: évente körülbelül 2 millió doboz Algopyrint írtak a közgyógyellátott betegeknek.) A cég a döntés hátterének indoklására azt írta: ahhoz, hogy a 85 éve hozzáférhető és kedvelt láz-, gyulladás- és fájdalomcsillapító gyógyszer továbbra is elérhető maradjon, újra kellett gondolniuk a márkastratégiát. A közgyógyellátási listán több olyan metamizol hatóanyagú készítmény is maradt, amelyekkel az Algopyrin egyenértékűen kiváltható.

Forrás: Danó Anna, Népszava

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here