Holnaptól a 65 év feletti egészségügyi dolgozók -életük és egészségük védelmében- nem találkozhatnak közvetlenül a betegekkel

0
Illusztráció, kép: Jancsek Árpád

Forrás, EMMI, kormany.hu

Az új típusú koronavírus az idősekre, a legyengült immunrendszerűekre és a krónikus betegségben szenvedőkre a legveszélyesebb. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani az egészségügyi dolgozók élet- és egészségvédelmére, különös tekintettel az idősebb

Illusztráció, kép: Jancsek Árpád

kollégákra. Ennek érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra utasította valamennyi ellátó intézmény vezetőjét, hogy hétfőtől úgy szervezzék át az egészségügyi tevékenységüket, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak.
(Megjegyzés: további részletek a cikk legalján)

A jelenlegi fertőzésveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy drasztikusan csökkentsük az orvos beteg-találkozásokat. Ezt a célt szolgálják a napokban meghozott intézkedések is: a közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad; a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani; március 13-ától bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit, mert Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit; a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereit elektronikus vényen lehet rendelni; az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig. Azt kérjük, hogy minden idős ember a saját érdekében minimalizálja a személyes találkozásokat.

Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket, és csak a tartós egészségkárosodást elkerülő műtéteket végezzék el. Az EMMI kérte az intézmények vezetőit, hogy erről haladéktalanul tájékoztassák a betegeket.

(EMMI)

A orvosoknak írt levél:

“Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr! Tisztelt Kolléganő/Kolléga Úr!

A koronavírus pándémia miatt soron kívül az alábbi intézkedéseket rendelem el:

1. A mai nap folyamán gondoskodjon arról, hogy az Ön által vezetett intézmény/ellátó összes olyan betege megkapja az értesítést arról, hogy a 2020.03.16-tól tervezett egészségügyi ellátása csak akkor kerül elvégzésre, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor. Kérem, minden előjegyzett betegük számára ezt a tájékoztatást személyre szabottan juttassák el, ezt az információt elektronikus csatornáikon keresztül is osszák meg betegeikkel. A holnapi nap folyamán gondoskodjanak arról, hogy mindezek ellenére az intézményükbe érkező betegek megfelelő tájékoztatást kapjanak.

2. Utasítom továbbá, hogy 2020. 03.16-tól kezdődően az Ön/Önök által végzett egészségügyi ellátási tevékenységet szervezze át oly módon, hogy közvetlen betegellátásban (orvos/szakdolgozó/egyéb egészségügyi dolgozó-beteg közötti személyes találkozásban) csak 65 év alatti kollegáik vegyenek részt annak érdekében, hogy védjék az epidemiológiai adatok alapján a sérülékeny csoportnak tartott 65 év feletti kollegák életét és egészségét.

3. Kérjük, őket olyan ellátási módokban vegyék szükség szerint igénybe, amelyek nem igényelnek közvetlen orvos/szakdolgozó – beteg találkozást. Hívják fel valamennyi dolgozójuk figyelmét, hogy az idős kollegákkal való személyes találkozásokat kerüljék, a teamekben is távkonzultációs kapcsolattartást tartsanak. A járványügyi intézkedések részeként elmúlt napokban megjelent jogszabályváltozások több új lehetőséget biztosítanak, amelyek alapján a fertőzésveszély elkerülésével lehet biztosítani betegeik ellátását: így: végezhető telefonos távkonzultáció, e-recept írás, a telefonos COVID-19 fertőzés gyanújának értékelését, az eddig is ismert formák, mint a radiológiai távleletezés.

4. Alapellátás esetén, kérem, hogy a már praxisközösségekben –csoportpraxisokban dolgozó kollegák szervezzék közösen a munkamegosztást ezen elveknek megfelelően, azon egyedül dolgozó 65 év feletti kollegák esetén, akik az ügyeleti szolgáltatást nyújtó munkatársaikkal együtt sem tudják ezt szervezni, kérjük, jelezzék fenntartójuk felé igényüket és kérjük a járási járványügyi szakemberek bevonásával keressék a megfelelő megoldást.

5. Tájékoztatjuk egyben, hogy kollegáinkkal megkezdtük önkéntesek szervezését, a betegellátás biztonságát és a kollegák egészségét megfelelően szolgáló megoldás érdekében. Erről a későbbiekben részletes tájékoztatást küldünk.

Tisztelettel: Prof. Dr. Horváth Ildikó Prof. Dr. Kásler Miklós”