Használja ki minden beteg az EESZT előnyeit!

0

Az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) már 2017 óta működik, és folyamatosan fejlődik.

Nem lehet elégszer ismételni, hogy az EESZT szolgáltatásait a betegeknek is szélesebb körben meg kell ismerniük, mert -többek között – sok időt, felesleges telefonálgatásokat, személyes megjelenéseket lehet megspórolni vele.

Sajnos még mindig rengetegen vannak, akik nem ismerik mindezeket.

A használatával egy helyen megtalálhatja a rendszer indulása óta feltöltött összes leletét (hamarosan a korábbi leleteket is feltöltik), értesítést kérhet arról ha elkészült egy lelete, vagy ha orvosa feltöltötte a felírni kért recepteket.

Ügyfélkapu szolgáltatás

Az EESZT lakossági szolgáltatásainak használatához létre kell hozni egy személyes ügyfélkapus azonosítót. Ezt bármely természetes személy megteheti. A személyes ügyfélkapus azonosító létrehozása egy regisztrációs eljárás, amelyet az ügyfél kezdeményezhet:

      • személyesen bármelyik regisztrációs szervnél (okmányirodában, kormányablakban, a NAV központi ügyfélszolgálatain, külképviseleteken), vagy
      • elektronikusan, 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában az ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi felületen.

EESZT Lakossági Portál

Az Ügyfélkapu azonosító (felhasználónév+jelszó) birtokában, valamint TAJ-szám megadása után az EESZT Lakossági Portálon hozzáférhet egészségügyi dokumentumaihoz, COVID19 teszteredményeihez, egyéb (pl. labor, UH) diagnosztikai eredményeit megtalálhatja az Ellátások/Egészségügyi dokumentumok menüpont alatt.

Kérjen e-mail értesítést beérkező egészségügyi dokumentumairól (szakorvosi dokumentumok, laborleletek, COVID19 teszteredmény, stb.), eReceptjeiről, eBeutalóiról!
E-mail címét beállíthatja az Önrendelkezések menüpontban az Értesítések beállítása fülön.

 

Törvényes képviselet, meghatalmazás

Gyakran felmerülnek az alábbi kérdések is:

  • A gyermekem leleteihez hogyan férhetek hozzá?
  • Hogyan lehet másnak meghatalmazást adni?

Ezekre a részletes válaszok itt találhatók:

Meghatalmazással kapcsolatos kérdések
Meghatalmazások és törvényes képviselet rögzítése az EESZT-ben

eRecept

Lekérdezheti a felírt elektronikus receptjeit. Külön lapon jelennek meg a már kiváltott és a még kiváltásra váró vényei a megadott időszakra vonatkozóan. Az eReceptek részletes tartalma is megtekinthető, a hagyományos úton (papír alapon) felírt vények azonban csak a kiváltott receptek között jelennek meg, mivel azokat a patika viszi fel a rendszerbe a kiváltás során.

Egészségügyi dokumentumok

Ellátásai között a Egészségügyi dokumentumok menüpont alatt találja azokat a digitális egészségügyi dokumentumait, melyek az EESZT-hez történő csatlakozást követően készültek Önről az intézményekben. Az egészségügyi ellátásai során keletkezett leletei, ambuláns lapjai, zárójelentései megtekinthetőek és bármikor letölthetőek.

eProfil

Saját eProfiljába a kezelőorvosa által feltöltött soha vagy csak ritkán változó egészségügyi adatai kerülnek fel, melyek befolyásolják az Ön egészségi állapotát, és melyek akár életmentőek is lehetnek sürgősségi ellátás esetén. Ilyen egészségügyi adatok például az allergiára, a várandósságra, a beültetett implantátumokra vonatkozó információk.

Eseménykatalógus

Ellátásai között az Eseménykatalógusában minden olyan esemény megjelenik, amikor Ön egészségügyi ellátást vett igénybe járóbeteg és fekvőbeteg szakellátó intézményekben vagy a háziorvosi szolgálatoknál. Az adatokat ezek az intézmények töltik fel, melynek segítségével Ön és kezelőorvosa is pontosan tudja, akár évek múltával is, mikor, hol, milyen vizsgálaton vett részt, és ki volt akkor a kezelőorvosa.

eBeutaló

Amennyiben Önnek eBeutalót írt fel orvosa, ebben a menüpontban tudja megtekinteni. A felületen lekérdezhetők a még érvényes és a már felhasznált eBeutalói is megadott időszakra vonatkozóan.

Digitális önrendelkezés

A digitális önrendelkezés lehetőséget ad Önnek, hogy az EESZT által kezelt egészségügyi adataihoz történő hozzáférést szabályozza. Folyamatosan követheti, hogy ki kért hozzáférést az Ön adataihoz, illetve beállíthatja, hogy milyen EESZT esemény kapcsán kér értesítést a rendszertől. A kezelőorvosok számára megjelenített adatok függnek az önrendelkezés során tett beállításoktól, engedélyektől, illetve korlátozásoktól.

Hatékonyabb gyógyítás

Az EESZT-nek köszönhetően kezelőorvosa megismerheti az Ön egészségügyi kórtörténetét és a vizsgálati eredményeit, így pontosabb diagnózist tud felállítani és személyre szabottabb, hatékonyabb kezelést tud előírni.

Kényelem

A Lakossági Portálon TAJ-száma segítségével Ön is meg tudja nézni ellátási adatait, korábbi kezelések dokumentumait, zárójelentéseit, leleteit, receptjeit. Értesítést kérhet arról is, ha új dokumentumot – beutalót, vényt, egyéb egészségügyi dokumentációt – töltöttek fel a Térbe. A rendszer használata egyszerű, segítségével nyomon követhető az is mikor, melyik orvos tekintette meg az adatait.

Biztonság

Az EESZT-ben lévő egészségügyi adatok védettek, csak a háziorvosok és kezelőorvosok férhetnek hozzá, a gyógyszerészek pedig csak a recept adatokat érhetik el. A legérzékenyebb egészségügyi adatok (pl.: pszichiátriai, addiktológiai stb.) kizárólag az adott szakterület orvosai számára elérhetők.  Az eProfil jóvoltából a sürgősségi ellátás folyamán, már a kórházba kerülésekor tudni fogja a kezelőorvos az Ön legfontosabb egészségügyi adatait.

További részletes információk itt: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal