BETEGTÁJÉKOZTATÓ A kórházi fertőzésekről

0
BETEGTÁJÉKOZTATÓ A kórházi fertőzésekről

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi
Kar Epidemiológiai Tanszékének
és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház
Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottságának
betegtájékoztató kiadványa

MIT JELENT A FERTŐZÉS?

A fertőzés egy olyan folyamat, aminek során a szervezetünkben egy idegen mikroba – baktérium, vírus, parazita, kórokozó gomba – megtelepszik, szaporodni kezd és közben olyan anyagokat termel, amik szervezetünket károsítják. Ennek eredményeképpen betegséget jelző tünetek jelentkeznek (pl. láz, fájdalomérzés, köhögés, kiütések, hasmenés, hányás, stb.).

MIK AZOK A KÓROKOZÓK?

A kórokozók olyan mikrobák, amik egy fertőzésre fogékony szervezetbe jutva ott megtelepednek, majd a szervezet nekik megfelelő szervébe vagy szövetébe eljutva ott elszaporodnak és betegség (fertőzés) folyamatát indíthatják el. Ezek lehetnek baktériumok, vírusok, paraziták és patogén (betegséget kiváltó) mikroszkópos gombák.

HOGYAN TERJEDNEK A FERTŐZÉSEK?

A fertőzés forrása lehet egy másik beteg ember, a fertőzést hordozó tárgy vagy közeg (levegő, víz), azt közvetítő állat (pl. vérszívó élősködők), élelmiszer, vagy akár az ivóvíz. A fertőzések terjedhetnek közvetlen érintkezéssel (pl. kézfogás, csók), köhögéssel képződő apró folyadékcseppeket belélegezve,
a bőr sérülésein keresztül (baleseti sérülés, állatharapás, vágás, stb.), állati vagy emberi ürülékkel, nemi érintkezéssel és a kórokozókkal szennyezett tárgyakkal, eszközökkel.

MINDEN BAKTÉRIUM KÓROKOZÓ?

Egyértelműen nem! Testünkben kb tízszer annyi baktériumsejt él, mint ahány sejtből mi magunk állunk. Ezek a baktériumok védik egészségünket azáltal, hogy számunkra fontos vitaminokat termelnek vagy betöltve az élőhelyükül szolgáló testfelületet (bőr,
szájüreg, bélcsatorna, nemi szervek) megakadályozzák, hogy a kórokozók ott megtelepedjenek és behatoljanak testünkbe fertőzést okozva. Egészséges embert a saját baktériumai nem betegítik meg.

MIT JELENT A KÓRHÁZI FERTŐZÉS?

Az egészségügyi ellátás során a beteg, vagy az orvos (egészségügyi dolgozó) szervezetében, az ápolással vagy orvosi beavatkozásokkal összefüggésben kialakuló fertőzéseket szokás röviden „kórházi” fertőzésnek (nozokomiális fertőzésnek) is nevezni.

MIK A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK OKAI?

Minden olyan fertőzés előfordulhat kórházon belül is, amik a kórházon kívül megbetegedéseket vagy járványokat okoznak. Ilyenek a légúti megbetegedések és a hányással-hasmenéssel együtt járó betegségek (pl. szalmonella vagy kalicivírus-fertőzés). Ezek elkerülésére rendelnek el felvételi zárlatot vagy látogatási tilalmat influenza- vagy hasmenéses járvány idejében, hogy megakadályozzák behurcolásukat a betegek közé. És vannak olyan formái, amik csakis kórházakban alakulhatnak ki.

MIK A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK TÍPUSAI?

Előfordulhat, hogy azok az egyébként ártalmatlan baktériumok válnak egy fertőzés okaivá, amelyek testünk állandó benépesítői. Ennek egyedüli oka, hogy
a betegség miatt legyengült szervezetünk kevésbé tud védekezni a saját baktériumaival szemben. Az Ön egészségéért mindent megtevő egészségügyi dolgozók figyelnek ezekre a fertőzésekre utaló jelekre, és ha kezdenének kialakulni, azonnal megfelelő kezeléssel igyekeznek a fertőzésnek elejét venni.
A legismertebb kórházakban előforduló fertőzések kórokozóival a kórházban találkozik a beteg. Ezek a baktériumok
a velük fertőzött kéz közvetítésével, érintéssel, kézfogással terjednek, így kerülnek be a kórházi környezetbe.
Az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések közül az a típus, amit egy baktériummal szennyezett, hibásan megtisztított vagy sterilezett eszköz, illetve
a bőr beavatkozás előtti fertőtlenítésének elmulasztása okoz, súlyos foglalkozási mulasztás, az ennek nyomán létrejött fertőzés orvosi műhibának minősül. Ilyen fertőzések Magyarországon nagyon ritkák.

HÁNY KÓRHÁZI FERTŐZÉS FORDUL ELŐ ÉVENTE?

Az Európai Betegségmegelőzési Központ (ECDC) adatai szerint Magyarországon évente a kórházban ápolt betegek körében 4,85% az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozható fertőzések gyakorisága.

MIT TEHET ÖN A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK ELLEN?

Tartsa be orvosai és ápolói kéréseit
a kezeinek tisztán tartására, fertőtlenítésére! Figyelmeztesse látogatóit
is arra, hogy ne üljenek a betegek
ágyára és mossák meg kezüket a kihelyezett fertőtlenítő kézmosókkal. Igyekezzen megtartani a tisztaságot a kórteremben, a folyosókon és a kórház egész területén, hogy Ön és betegtársai is gyorsan és biztonságban gyógyuljanak, és ne kelljen egy kórházban szerzett betegséget hazahurcolni családjuk, szeretteik körébe.
 

MELYIK KÓRHÁZ BIZTONSÁGOS A BETEG SZÁMÁRA?

Az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések száma nem lehet nulla, mivel azokat a testünket benépesítő baktériumok is kiválthatják. megfelelő higiénés szolgálat és járványügyi felügyelet mellett ezek kockázata a minimálisra csökkenthető.
Ön ott tudhatja biztonságban beteg hozzátartozóját, ahol a kórházi fertőzések gyakorisága alacsony, 3-4 % körüli érték. Ez azt mutatja, hogy a kórház minőségbiztosítási rendszere hatékony infekciókontrollt működtet, időben felismerik a kialakuló fertőzéseket és így van lehetőségük azok okát megszüntetni, következményeit felszámolni.
Ahol azt állítják, hogy náluk nem fordul elő ilyen típusú fertőzés, ott Ön és családtagja nincs biztonságban, mert vagy nem működik a megelőző-felderítő rendszer, vagy a valós adatokat eltitkolják Ön elől!

HOGYAN ELŐZHETJÜK MEG A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEKET?

A Kórház higiénés szolgálata (megelőzésre kiképzett, felkészült, csak ezzel foglalkozó szakemberek csapata) folyamatosan ellenőrzi a kórtermeket és a közös tereket, hogy nem jelennek-e meg bennük a betegek egészségét veszélyeztető új kórokozók.
A legkorszerűbb sterilezési eljárásokkal biztosítjuk, hogy a betegek gyógyításához alkalmazott orvosi eszközök semmilyen fertőző vagy kémiai veszélyes anyagot ne hordozhassanak.
Biztosítjuk a hatékony baktériumellenes kézmosás lehetőségét a betegek, látogatóik és az őket gyógyító egészségügyi dolgozók számára.
Betegfelvételt megelőzően szűrővizsgálatokat végzünk annak megelőzésére, hogy kórházi fertőzést okozni képes kórokozókat hurcoljanak be a kórházba.
Infekciókontroll munkacsoportunk folyamatosan figyelemmel kíséri betegeink állapotát, és ha fertőzésre utaló jeleket észlel, azonnal megkezdjük
a fertőzésveszély elhárítását és a célzott gyógyítást.
Biztosítjuk a fertőzések továbbadódásának elkerülésére a megfelelő védőruházatot és biztonsági eszközöket.

HOGYAN SEGÍTHET ÖN IS ABBAN, HOGY NE ALAKULJANAK KI A KÓRHÁZBAN AZ ÖNT VAGY AZ ÖN HOZZÁTARTOZÓJÁT IS VESZÉLYEZTETŐ FERTŐZÉSEK?

 • Ne látogassa meg hozzátartozóját addig, amíg Ön nem egészséges vagy rosszul érzi magát.
 • Ha Ön hányásos-hasmenéses tünetekben szenved, azok elmúltát követően még három napig ne látogassa meg kórházban fekvő hozzátartozóját!
 • Mindig alaposan mossa meg és törölje szárazra kezét, mielőtt beteg hozzátartozója kórtermébe lép, és mielőtt távozik a kórházból! Orrfújás után
 • a kézmosást ismételje meg! Használja a kihelyezett fertőtlenítő kézmosó
 • készülékeket!
 • Ne érjen az infúziós szerelékekhez,
 • a betegbe vezetett csövekhez, mert azzal megnőhet a fertőzés veszélye!
 • A kórterembe belépés előtt és annak elhagyásakor fertőtlenítse kezét az ajtó mellett elhelyezett fali fertőtlenítőszer-adagoló segítségével!
 • Ne üljön a beteg ágyára, kabátját, csomagjait se helyezze az ágyakra!
 • Ne használja a betegek számára fenntartott illemhelyeket!
 • Egyszerre ne menjünk sokan a kórterembe! Igyekezzünk megszervezni a látogatásokat, beosztani ki mikor megy!
 • Legyengült szervezetű emberek és kisgyermekek lehetőleg ne vagy csak nagyon rövid ideig, s még nagyobb körültekintéssel látogassák a beteg hozzátartozót! Ők sokkal könnyebben megkaphatnak fertőzéseket, mint az egészséges felnőttek. Védjük az otthoniak egészségét is!
 • Élő virágot ne hozzon beteg hozzátartozójának látogatáskor!
 • Kérdezze meg a kezelőorvost vagy az ápolókat, milyen élelmiszert és italt hozhat be beteg hozzátartozójának, amik nem okozhatnak fertőzéseket!
 • Ne felejtse el, hogy a kórházak valamennyi dolgozója számára az Ön vagy az Ön hozzátartozójának az egészsége a legfontosabb, és mindent megteszünk azért, hogy egészségüket minél hamarabb teljesen visszanyerjék!

 

Az eredeti dokumentum innen letölthető: Betegtájékoztató kórházi fertőzésekről

Kiadásért felel: Dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán, egyetemi tanár
és Dr. Sinkó-Káli Róbert, megbízott főigazgató
Készítette: © Dr. Barcs István tanszékvezető főiskolai tanár
Dizájn, illusztráció: © Barcs Kinga
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszékének és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház Infekciókontroll és Antibiotikum Bizott-
ságának kiadványa.
Tartalma a forrás megjelölésével szabadon felhasználható! Az illusztrációk szerzői jog védelme alatt állnak! 2017

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here