TAJ-alapú gyógyszerkiadási kötelezettség e-receptre

Az ÁEEK munkatársai több helyről kaptak jelzést arról, hogy a TAJ kártya + hagyományos személyi alapján egyes gyógyszertárakban nem akarják kiadni az e-receptre felírt gyógyszereket.

A lakossági gyógyszerellátás keretei között expediáló kollégáink figyelmét – az ÁEEK munkatársaival történt egyeztetésre is tekintettel – az alábbiakra szeretnénk felhívni:
Mint ismert, amennyiben az orvos által e-receptre felírt gyógyszer kiváltója a felírási igazolás birtokában, azt bemutatva kéri a gyógyszer expediálását – a speciális expediálási helyzeteket kivéve – az átvevő személyének azonosítása nélkül, a papír alapú vénynél bevett eljáráshoz hasonlóan járhat a patika, illetve az expediáló szakember.
A Gyógyszerészi Hírlap 2017. augusztusi számának 11. oldalán dr. Bertalan Lóránt, Héja Gergely és Heiling-Koltai Beáta (ÁEEK EESZT munkatársak) publikálták, hogy „az e-recept kiváltás TAJ azonosító alapján akkor jogszerű, ha az illető azonosítja magát pin kódos e-személyi igazolvánnyal, vagy bármely fényképes személyazonosságot igazoló igazolvánnyal, TAJ kártya bemutatása mellett.” Tehát a rendszer lehetőséget biztosít az e-recept elérésére, TAJ alapú azonosítást követően, kizárólag saját részre történő receptkiváltás esetén.

Az e-vények TAJ alapú kiváltásakor a patika kiadási igazolást nyomtat, amelynek aláírásával igazolja a beteg, hogy átvette a készítményt. Ezt éppúgy 5 évig kell megőriznie a patikának, mint most a papír alapú vényt. Amennyiben az átvevőnél van e-személyi, akkor lehetőség van papír helyett elektronikus kiadási igazolás készítésére. Itt az e-személyi és a PIN kód használat tanúsítja a készítmények átvételét.
Mindezek jogszabályi alapját az alábbiak támasztják alá:

  • Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 20/A § (1) bekezdés értelmében „Elektronikus vény esetében a gyógyszer kiadását a gyógyszer kiadója az elektronikus vény egyedi azonosítója alapján, a felírási igazolást bemutató személy számára teljesíti. Felírási igazolás hiányában a gyógyszer kiadása – a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény szerinti, az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez szükséges igazolást követően – kizárólag a beteg számára történhet.”
     
  • A kötelező egészségbiztosítási ellátásokról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 29. § (4) bekezdése szerint „A biztosított az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – a társadalombiztosítási azonosító jelet (a továbbiakban: taj-szám) igazoló hatósági igazolványát és – amennyiben a biztosított a 14. életévét betöltötte – érvényes, a személyazonosság megállapítására alkalmas igazolványát köteles bemutatni. A biztosított a taj-számát a tároló elemmel rendelkező állandó személyazonosító igazolványával – a technikai feltételek megléte esetén – elektronikusan is igazolhatja, amennyiben a külön törvényben meghatározottak szerint a tároló elem azt tartalmazza. A biztosított a taj-számát a személyazonosító jel helyébe lépő azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról szóló törvény szerinti összerendelési nyilvántartásra vonatkozó rendelkezések szerint is igazolhatja.” (Úgyszintén ismert, hogy az e-személyi a biztosított taj számát tartalmazza.)
     
  • Mindezekkel összhangban az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény (Eüak.) 14/A § (2a) bekezdése megadja a felhatalmazást az expediáló szakembernek a megfelelő ellenőrzésre: „Ha az EESZT útján kiállított vényt kiváltó személy nem az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló rendelet szerinti felírási igazolással igazolja a vényrendelést, a gyógyszer, a gyógyászati segédeszköz kiszolgálója jogosult a TAJ számának és személyazonosságának ellenőrzésére.”

Mindezekre tekintettel, szabályszerűen jár el az expediáló szakember, ha a gyógyszertárban jelenlévő beteg saját e-receptjére – felírási igazolás hiányában is – kiadja az egyébként orvos által szabályosan felírt gyógyszert, feltéve, hogy a gyógyszer kiváltója e-személyivel vagy a hagyományos személyigazolvány és a TAJ kártyájával együttesen igazolja személyazonosságát és jogosultságát.

Budapest, 2018. február 5.
Dr. Hankó Zoltán
elnök

Forrás: Magyar Gyógyszerészeti Kamara

Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-) Az oldalt azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése. Informatikus vagyok, főként (házi)orvosi rendelőkben és kisebb cégeknél végzek rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye), vagy távoli eléréses (Magyarország) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást. A rendelőkben már nem elég az általános hardveres/szoftveres ismeret, hanem az egészségügyi informatikai követelményekkel, orvosi szoftverekkel is tisztában kell lenni. Így van ez mostanában például az EESZT-vel, E-recepttel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.