Mai parlamenti vita: Az elmúlt években 500 ezer emberrel többnek lett háziorvosa

Az elmúlt években 500 ezer emberrel többnek lett háziorvosa

forrás: medicalonline, MTI

Vitát tartott szerdán az Országgyűlés "Változás kell Magyarországon! – Valóság a propaganda mögött, avagy mentsük meg a háziorvosi ellátást és az önkormányzatiság jövőjét, biztos megélhetést az önkormányzati dolgozóknak!"címmel az ellenzék kezdeményezésére.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint a fizetőssé tétel és a privatizáció jellemzi az ellenzéki pártok egészségüggyel kapcsolatos elképzeléseit. Vitaindítójában azt mondta, ma már 546 milliárd forinttal többet költenek egészségügyre, mint 2010-ben. Az elmúlt évek intézkedései közül kiemelte a béremeléseket, a rezidens-, a praxis- és a háziorvosi letelepedési programot.

Úgy fogalmazott: rengeteg javítanivaló van az egészségügyben, de az is vak, aki azt mondja, hogy az elmúlt nyolc évben nem történtek érezhető, látható előrelépések. A parlamenti államtitkár szerint a minél jobb színvonalú ellátásra az egészségügyben bért emelő Fidesz-KDNP a garancia a "vizitdíjas" MSZP-vel, vagy az "orvosexportáló" Jobbikkal szemben. Szerinte ha valós szándék vezette volna az ellenzéki pártokat az egészségügy helyzetének javítására, akkor nem a parlamenti ciklus utolsó napjaiban kezdeményeznek vitát, hanem a ciklus első napján törvényt nyújtottak volna be a háziorvosok helyzetének javítására. "Magyarországon még a legrosszabb kórház és a legrosszabb háziorvosi rendelő is jobb állapotban van, mint a magyar ellenzéki pártok" – fogalmazott.

Szerinte a fizetős egészségügy az összes ellenzéki pártot össze tudja "trombitálni", mivel aláírtak egy ennek kidolgozásáról szóló nyilatkozatot. Rétvári Bence bírálta azt "a liberális gondolatfolyamot", hogy az ellenzéki pártok szerint minél többet kell felnagyított valós és minden valóságalapot nélkülöző álhírekkel rontani egyes ágazatok megbecsültségét.

Az államtitkár felidézte, hogy 500 milliárd forintot fordítottak vidéki kórházak, rendelők felújítására, és 700 milliárdos programot hirdettek a fővárosi intézmények felújítására. Minden egészségügyi szakdolgozó bérét megduplázzák egy több éves program keretében. Rétvári Bence kitért a háziorvosi praxisok finanszírozásának növekedésére. Elmondta, a mostani kormányzati ciklusban 520 ezer forinttal nőtt egy praxis jövedelme és a háziorvos maga dönthet arról, mire költi ezt a pénzt.

Hozzátette: csökkent az orvoselvándorlás, nyolcmilliárd forintot költöttek rezidensprogramra; 167 praxisjog megvásárlásához és 142 háziorvos letelepedéséhez nyújtottak támogatást. Ezekkel a programokkal 500 ezer emberrel többnek lett háziorvosa.

forrás: medicalonline, MTI

Szerző/Közzétevő
Jancsek Árpád

Én vagyok a haziorvosinfo.hu oldal adminja. :-)

Az oldalt azért hoztam létre, hogy a háziorvosoknak, az asszisztenseknek és mindenkinek könnyebb legyen a rendelőben és a betegellátásban felmerülő informatikai követelmények megismerése és teljesítése.
Informatikus vagyok, főként háziorvosi rendelőkben végzek rendszeres helyszíni (Budapest, Pest megye), vagy távoli eléréses (Magyarország) informatikai feladatokat, számítógép és szerver felügyeletet, karbantartást.
A rendelőkben már nem elég az általános hardveres/szoftveres ismeret, hanem az egészségügyi informatikai követelményekkel, orvosi szoftverekkel is tisztában kell lenni. Így van ez mostanában például az EESZT-vel, E-recepttel is.


facebookgoogle plus